Kjell Matzow angrer ikke på at han flyttet til Tørdal. Han planlegger å bli boende på den han kaller drømmeplassen. Foto: Jan Magne K. Stensrud

–Tørdal er drømmeplassen

En innflytter sier

Det sier nyskilte Kjell Matzow (49) med aner fra Polen, Tyskland og Norge.–Jeg falt pladask når jeg fant denne plassen på Finn.no. for et drøyt halvt år siden. Som frilans anestesisykepleier, med lidenskap for naturopplevelser, er dette drømmeplassen.

 

Kjell har nettopp vært på en jobb i Odda, Norges minste sykehus.
–Å jobbe vakter i Odda er på mange måter veldig forskjellig fra de store Oslo sykehusene, men behovet for hjelp når man er syk, eller skadet er alltid det samme.
Ikke alt kan sentraliseres, og vi trenger å ivareta behovet for akuttmedisinsk beredskap også i distriktene.

Umulig å kjede seg
Her i Tørdal er det umulig å kjede seg. Rett utenfor døra går det stier opp til noen av de mange toppturene i Tørdal. For en lidenskapelig snowboardkjører som meg, er det fantastisk å ha Gautefall skisenter i nærheten. Ingen vil kunne påstå at Kjell har fritidsproblemer. I tillegg til snowboard driver han også med kajakkpadling, fjellklatring og windsurfing.

Liker å gå på kafè
–Joda, av og til får jeg lyst til å ta en bytur og gå på kafè. Jeg er sosial og glad i god kaffe. Men det er jo ikke langt til byen. Etter en times kjøretur er jeg i Porsgrunn, eller Kragerø.
En annen ting som er fantastisk, og som jeg ikke tenkte over før jeg flyttet hit, er togforbindelsen. To timer og du er enten i Oslo eller Kristiansand.

– Jeg liker balansen mellom hektiske vakter på jobb, og kunne trekke meg tilbake i rolige Tørdal i friperioder. Det skaper en fin balanse i livet.


Ønsket velkommen
Sammenlignet med sydeuropeere er vi nordmenn kjent for å være litt reserverte, beskjedne og vanskelige å bli kjent med. Kjell er født i Kassel i Tyskland og ser på seg selv som litt kontinental.
–Derfor ble jeg positivt overrasket over de nye naboene mine. I løpet av den første uka kom en nabo bort med to bokser cola og en annen stoppet og sa hei og velkommen.
–Det skal ikke mye til for at noen føler seg velkommen, sier Kjell, som gjerne ønsker seg flere kontakter i nærmiljøet.



Spesialistutdanning
I 1994 var Kjell Matzow ferdig utdannet sykepleier. I 2005 nådde han et nytt mål, sin spesialistutdanning innen anestesi ved Ullevål Sykehus.
Kjell forteller at å jobbe ved Nordens største traume mottak som behandler flere tusen ulykker i året gir en unik mengdetrening og faglig tyngde som kommer svært godt med når man jobber frilans på ulike steder.
– Jeg er takknemlig for tiden på Ullevål. Det har åpnet mange dører for meg, som arbeid på oljeplattformer, supplyfartøy og ulike sykehus.

Det er Anestesi som ligger hjertet nærmest, selv om alt arbeid er givende, er det noe eget å ivareta pasientens livsviktige funksjoner mens de sover trygt i narkose under pågående kirurgi. Smilet når de våkner etter narkosen er kanskje den største gaven jeg får på jobb.

– Jeg møter mange skjebner i arbeidet, og er ydmyk for å få lov å bistå når ulykker eller akutt sykdom rammer. Det et alltid meningsfylt å være på jobb, men høydepunkt for 2019 må kanskje være en tidlig født baby som ikke var i stand til å puste selv de første timene og måtte få akutt gjenopplivning, og assistanse for å puste, en hendelse jeg vil huske godt.

Det manglet ikke på gode klemmer det døgnet, og når barnet endelig ga skikkelig lyd fra seg så var det en fantastisk følelse å forene mor og barn.
– Jeg tror ikke det var et tørt øye på avdelingen. Dette var langt ute i distriktet uten annet personell med prematur kompetanse en meg selv.

Hypnoterapi
Kjell har utdannet seg innen hypnoterapi, eller hypnose som lekfolk kaller det. Hypnoterapi ligner litt på coaching. Jeg tar imot pasienter her hjemme, sier han og viser med stolen. Det er viktig på sitte godt og føle seg avslappet, forklarer han. Hypnose kan i enkelte tilfeller også supplere anestesi.



– Effekten av denne typen behandling har overrasket meg, derfor har jeg spesialisert meg på ulike former for livsstilsendring. For folk som ønsker å slutte å røyke, slanke seg eller har en angstlidelse er hypnose en effektiv behandlingsmåte.

Hypnose handler om komme i kontakt med vårt ubevisste sinn og legge traumer og ubehageligheter fra fortiden bak seg. Pasientene føler gjerne en enorm lettelse eller frigjøring etter hypnose, og når vi jobber på lag med vårt underbevisste sinn, kommer endringer langt enklere, og uanstrengt.


Tilgivelse
–Tilgivelse er et viktig virkemiddel, sier Kjell. Jula nærmer seg. Vi går inn i en tid som egner seg til refleksjon. Den som klarer å tilgi har mot og styrke. Jeg har sett dette mange ganger i forbindelse med ulykker og alvorlig sykdom.

En far som kjører snøscooter med sønnen bakpå.
De velter og sønnen blir alvorlig skadet og svever mellom liv og død i flere uker.

–Det å tilgi hverandre når slike ulykker skjer er viktig for å forsone og komme seg videre.
– Vi gjør alle feil i løpet av livet, de fleste uten at de mener noe vondt med det de gjør eller sier.
– Hva er vel en brent ribbe mot en front til front kollisjon, eller en feilslått gave mot et barn som har fått kreft, spør Kjell alvorlig.
Vi har alle lett for å miste litt perspektiv i streben etter den perfekte julen og da mister vi kontakt med våre viktigste verdier. Kjærlighet og tilgivelse som er det julen handler om.



I jula blir det mye fokus på mat
Kjell elsker å lage mat, og da fra grunnen av.
– Her i huset kommer det ikke inn mye ferdigmat. Aller helst lager jeg sjømat. En fiskesuppe med skalldyr på hjemmelaget kraft er favoritten. For meg er det egenterapi å pusle rundt på kjøkkenet. Nå gleder jeg med til jul, sier Kjell og smiler.

Øystein Rugtveit, Drangedal Høyre. Arkivfoto
Denne stolen bruker han til hypnobehandling
Kjell trives på kjøkkenet
Velkommen