Dødsbo: Justiskomiteen på Stortinget går enstemmig inn for å sette en tidsfrist for hvor lenge en landbrukseiendom kan være dødsbo. Dette er svært gledelig og vil frigjøre mange småbruk for salg, sier Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.

Arveloven endres og mange tusen småbruk frigjøres for salg

Mange tusen småbruk i Norge ligger i dag uvirksomme i dødsbo. Stortinget har nå enstemmig innstilt på å endre arveloven og sette en tidsfrist på 3 år for å gjøre opp dødsbo på landbrukseiendommer.

Et enstemmig Storting ønsker å innføre tidsfrist for hvor lenge en landbrukseiendom kan være dødsbo. Dette er svært gledelig og vil frigjøre mange småbruk for salg, sier Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund i en pressemelding.

Skogeierforbundet har lenge vært tydelige på at vi ønsker å få innført en slik tidsfrist. Vi har mange eksempler på at dødsbo blir liggende øde, og at eiendommene forfaller. Det er lite aktuelt å foreta investeringer i et dødsbo, og tiltak som ellers hadde vært gjennomført, blir ikke fulgt opp. Tall for 2018 viser at 4 671 av den registrerte eiendomsmassen på ca. 182 300 eiendommer lå i dødsbo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Naturressursene vil spille en viktig rolle i overgangen til det grønne skiftet, og vi må ta forvalteransvaret på alvor, understreker Skorge. Det er uheldig at landbrukseiendommer som kunne vært solgt til noen som gjerne ville drive gården, bosette seg i bygda og bidra til økt verdiskaping og aktivitet, i stedet blir stående tomme og forfalle.

-Det er eksempler på at et dødsbo stopper bygging av skogsbilveg, et nødvendig jordskifte eller vern av skog fordi det ikke er mulig å få tak i noen som kan ta beslutninger om eiendommen og har fullmakt til å skrive under. I andre tilfeller tar det svært lang tid å få gjennomført tiltak, fordi man må lete opp og innhente underskrifter fra en rekke arvinger, sier Skorge.

Utdrag fra arveloven:

§ 99 a Frist for å overføre landbrukseiendom til ny eier

Hvis det i dødsboet inngår landbrukseiendom som består av minst fem dekar jordbruksareal eller minst 25 dekar produktiv skog, må eiendommen overføres fra dødsboet til en ny eier med tinglyst hjemmel innen tre år fra arvelaterens død. Det samme gjelder om det i dødsboet inngår en del av en slik eiendom. Som ny eier regnes også gjenlevende ektefelle eller samboer som eiendommen overføres til. Kommunen skal innen ett år etter dødsfallet varsle dødsboet om fristen etter første punktum.