Tørdal kyrkje

Historien om

Tørdal kyrkje er en korskirke fra 1809 i bygda Tørdal. Det har vært kirke på stedet siden middelalderen. En stavkirke ble avløyst av en tømmerkirke i 1748, og denne varte så vidt til etter århundreskiftet, da den var for liten og i dårlig stand.

 

Tørdal kyrkje på Bø ble oppført av byggmester Kittil Johnsen. Av ytre form ligner kirken nokså mye på hovedkirken i Prestestranda. Interiøret ble fargerestaurert til jubileet i 1959 etter planer av Finn Krafft.

Prekestol
Kirken har prekestolalter, hvilket er relativt typisk for den tiden da den ble bygget. Sogneprest Niels Chr. Nilsen som var sogneprest i Tørdal fra 1883 til 1898, likte ikke å ha prekestolen så høyt oppe på veggen. Han fikk bygd en ny prekestol i 1883 som står til venstre nede på golvet. Den eldste fikk stå, men er ikke i bruk.



Døpefont
Dagens døpefont er fra 1809,den gamle døpefonten står idag på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Orgel
I 1919 ble husorgelet byttet ut med et nytt orgel på galleriet bak i kirken, fra Olsen & Jørgensen, Oslo. Etter hvert ble det behov for å gjøre noe med orgelet fra 1919, i 1987 kom det ei anonym gave til orgelet. I 1990 ble orgelet satt i stand og bygd ut med fleire stemmer av orgelbygger Nils Arne Venheim.

Inventar
Det minste og øverste av de to alterbildene er av Jesus i Getsemane, hovedbilde er med kristus på korset. Trolig fra 1640, dette ble restaurert av Finn Krafft.

Bibel
Kirken har en bibel fra 1633 med dedikasjonen «Denne Bibel gives af mig til Tørredal Kirke på dens indvielsesdag mandag den 17. juli 1809 med ønske at samme maatte bestandig ligge paa samme Kirkes Alter som invetarium. Paul Biørn, grosserer i Kragerø» Bibelen ligger kun på alteret under høytidsdager.

Klokker
Opprinnelig var det to klokker i tårnet, da Tørdal kyrkje fikk automatisk ringing i 2004 ble den minste klokken tatt ut av bruk, da den var i dårlig forfatning. Etter fagfolks mening er den fra 1300-tallet. I en periode var det kun en klokke som det ble ringt med, denne har innskrift: «Støbt af Anders Riise ved Tønsberg 1831». Kirkevergen Bjørn Reiten forteller at det ble kjøpt en klokke av Gautefall fjellkirke, så nå ringer det to klokker i tårnet igjen.



Utvendig
Det ble i 1984 ble nytt bårehus med toalett, rom for kirketjenerene, og redskapsrom bygd nord for kirken. I 2002 ble nytt stakittgjerde bygd, da det gamle var ødelagt av råte.

 

Vebjørn Stigen Helland

Artikkelen fortsetter under annonsen.