Ødeleggelser: Daleelva truer med erosjon og å ødelegge dyrka mark og adkomst til bosettinga på Bergane på Grova når den flommer, slik elva gjorde 4. oktober i år. Her er elva fotografert 5. oktober, og blitt betraktelig mindre. Flomsikringen ønskes i en strekning på 160 meter på høyre side.

Vil bygge flomvern på Grova

Med klimaendringer og mer ekstremvær har gjort det nødvendig for grunneieren å bygge flomvern mot Daleelva ved Bergane på Grova i Tørdal. Nå søker Ingrid og Jon Helge Bergane om lov for tiltaket.

Etter høstens flom 4. oktober, men også i 2011, har grunneieren på gården Bergane på Grova erfart at Daleelva kan gjøre ødeleggelse på vei og jorder.

Truer dyrka mark og vei

– Det er store problemer med erosjon og stadige oversvømmelse. Elva skifter løp og flomvann går inn over dyrket mark og ødelegger privat vei som fører fram til flere husstander og fritidsboliger, skriver grunneier Ingrid og Jon Helge Bergane i et brev til kommunen. Ut fra vannressursloven søker grunneierne nå om tillatelse til å bygge en 160 meter lang steinsetting på høyre side, nedstrøms av elva.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hindre ødeleggelser

– Støre, løse stein er gjennom tidene ført nedover med vannmassene. Dette medfører at elva ikke er dyp nok i midten, og at erosjon på høyre side fortsetter. Ved å flytte større stein fra elva og bruke disse inn mot høyre elvebredd som erosjonssikring, vil man oppnå tilstrekkelig effekt, det vil si redusere erosjon inn mot dyrket mark og nye oversvømmelser med tilhørende ødeleggelser, skriver grunneier.

Flytte på lokale masser

Søker understreker at det ikke skal bygges noen voll langs elvebredden, og det skal kun brukes stedbundne masser.

– Det er helt nødvendig å iverksette tiltak på den mest utsatte delen av elva, hevder søker og anslår arbeidet å koste omkring 50 000 kroner.