Første: En humørfylt Klas Solberg (83) stilte i festlig hatt for å markere at han var førstemann i Drangedal som fikk koronavaksinen sist torsdag av kommunelege Walter Gdynia.

Klas tok den første

Klas Solberg var førstemann i køen da de første beboerne på Drangedal sjukeheim skulle vaksineres mot korona sist torsdag. 83-åringen, som er kjent som «sambakongen» i Drangedal, var i strålende humør da kommunelege Walter Gdynia satte det første stikket.

– Alt gikk helt etter planen, og det var veldig velkomment fra både pasienter og personell at vi nå fikk satt de første koronavaksinene, forteller enhetsleder for Drangedal sjukeheim, Kari Vendla Aasen. Hun var selvsagt til stede da de første pasientene fikk den første av to sprøyter, og hele 18 pasienter ble vaksinert. Klas Solberg var førstemann ut.

En festdag

– Jeg var interessert i å være førstemann, og det skal bli godt å være vaksinert, forteller Klas Solberg på telefon fra sjukeheimen, og legger til at han ikke har vært engstelig for å få korona.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du har vært en del ute og reist i dine yngre dager, så du har vel tatt flere vaksiner også da?

– Ja, det har jeg, og det er helt all right. Jeg var gjerne i Brasil i åtte til ni måneder ad gangen, og var ofte med på karneval og sambaen der, forteller Klas videre. Hatten han har på hodet var fra et av sine mange besøk til Brasil, og siden det var en festdag da de første koronavaksinene skulle settes i Drangedal, så ville han pynte seg i anledning begivenheten.

Økte med 20 prosent

– Når skal dere vaksinere flere?

– Vi regner med at vi får ny forsyning tirsdag, og da vil torsdag være vaksinedagen igjen.

Det er slik at Drangedal mottar tre «hetteglass» med vaksine, som egentlig er beregnet til fem doser, totalt 15. Men er man flink og nøyaktig, så kan man klare å få seks vaksinedoser ut av hvert hetteglass, og dermed øke antallet med 20 prosent. Det klarte personalet ved Drangedal sjukeheim, og dermed ble 18 pasienter vaksinert nå i første omgang.

Fornøyd: Koronavaksineringen i Drangedal går helt etter planen, og vaksinen som blir tildelt Drangedal blir benyttet til pasientene ved sjukeheimen i første omgang, forteller enhetsleder for Drangedal sjukeheim, Kari Vendla Aasen

Første av to

– Vaksineringen er frivillig, men de aller fleste har så langt takket ja, forteller Kari Vendla Aasen videre.

– Det kan være ulike grunner til at ikke alle kan eller vil vaksineres nå i første omgang. Tre uker etter første dose er satt, så skal man få en ny dose.

– Hvordan er det ellers med koronarestriksjoner på sjukeheimen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi følger de nasjonale restriksjoner, hvor det siste nå er begrenset besøk fram til 18. januar, men er det kritisk syke pasienter, så tilrettelegger vi for besøk, forsikrer Kari Vendla Aasen til slutt.