På vandring i Pompeiis ruiner

Undertegnede var for kort tid siden med på Middelhavs cruice med Costa Facinosa. En cruicebåt på 113000 tonn med 3800 passasjerer og et mannskap på 1100. En av de mest interessante destinasjonene var oldtidsbyen Pompeii, som ligger sørøst for Napoli. Denne byen, som var romerrikets stolthet, ble fullstendig kvalt av brennhet aske fra vulkan­utbruddet fra Vesuv i år 79.�

 

Vi gikk om bord i Barcelona, men fikk med oss en omvisning i byen og ikke minst det fantastiske kirkebygget Sagrada Familia, hvor det daglig er tusenvis av turister som oppsøker. Arkitekten bak bygget var Gaudis, som døde for over 100 år siden, men byggverket står ennå ikke ferdig, men er et av Europas mest kjente. Rett og slett fantastisk. Vi var veldig tidlig ute for denne dagen var det generalstreik i Catalonia. Og etter hvert kom det demonstranter i hopetall og stengte inngangene til kirken og jaget turistene vekk. Vi kom oss fort til bussen og kjørte til skipet vårt.

Marseille og Savona
På ettermiddagen la vi i vei og våknet ved innseilingen til Marseille i Frankrike med omvisning i havneområdene før vi etter hvert la kursen til Nord-Italia og Savona. Videre seilte vi til Napoli og her hadde vi så utflukten til Pompeii med to guider. Den ene var Anna Ruud, en svensk dame bosatt i Napoli i mange år, og en ekspert på Pompeii. Den andre var nordmannen Thor Sæther, utdannet historiker, som var vår dyktige guide på hele turen der turoperatør var Dag Aasbø Travel A/S i samarbeid med Pensjonistforbundet. Vår gruppe bestod av 51 personer.



Sommervarme
Selv om det var midt i oktober var det mellom 26 og 28 varmegrader da vi ankom Pompeii. Oldtidsbyen var omkranset av alle slags småbutikker og souvernir kiosker som var som paddehatter i alle retninger. Busslast på busslast med turister kom inn i et eneste kjør og det ble sagt at Pompeii hadde 4 millioner turister på besøk i året.

Grunnlagt av grekerne
Pompeii ble grunnlagt av grekerne i nærheten av Samoelven, ikke langt fra havet. Dette skjedde i det 7. eller 8. århundret før vår tidsregning. Pompeii ble etter hvert et livlig romersk sentrum med baderomsanstalter, teatre, butikker, gladiator-arenaer og bordeller, der livet gikk sin gang inntil tragedien la byen øde den 24.august år 79 etter Kristus.

Lava med 80 km/t
Da Vesuv hadde sitt voldsomme utbrudd nærmet lava og brennende aske seg Pompeii i stor hastighet. Det ble sagt at vitenskapen i ettertid har regnet ut at lavaen strømmet ned fra Vesuv med en hastighet på rundt 80 km/t. Hvor mange mennesker som bodde i byen på denne tiden er det litt uklare oppfatninger av, men vår guide sa at det trolig var mellom 12 000 og 15 000 der de aller fleste omkom under asken som la seg i tykt lag over byen. Askeutbruddet varte i tre dager og man kunne ikke se solen.
På mennesker og dyr som døde under vulkanutbruddet, la det seg et hulrom rundt de som omkom. På 1800-tallet fikk man den geniale ide og bruke dem som ”støpeformer”, noe som førte til at en rekke ”statuer” av mennesker i dødskamp ble skapt. Makabert og fascinerende på samme tid.

Bymur
Pompeii hadde en tre kilometer lang bymur rundt seg som rakk til mesteparten av byen. Mosaikkene og maleriene er for det meste flyttet til Napoli arkeologiske museum, men det som er igjen av veier, gater, huser, teatrene og templene og amfiene, gjør et besøk til en utrolig spennende og meget spesiell opplevelse. Blant annet amfiteatret som rommet 12 000 mennesker. Her ble det spilt komedier og ikke minst tragedier. Og det var det sørgelige og tragiske som slo best an hos innbyggerne av Pompeii. Kanskje er det her uttrykket ”Gresk tragedie” kommer? Det var kun mannlige skuespillere. Kvinnene fikk ikke være med. Mennene kledde seg ut som kvinner, og det gikk for god fisk. Slik var det på den tiden.

Forgiftning
Før vulkanutbruddet var de mange, spesielt rike mennesker, som døde langt yngre enn fattigfolk i byen. De rikeste bodde i høyden av byen og gata her kalles ”Overflodens gate”. Her hadde folk fått installert rørsystemer for drikkevannet sitt, men disse rørene inneholdt giftig materiale slik at svært mange mennesker før eller siden rett og slett døde av forgiftning av bly i drikkevannet. Men Vesuv tok til slutt knekken på alle og alt i oldtidsbyen.

Stor opplevelse
Et besøk i Pompeii er en stor opplevelse man kan ta med seg resten av livet. Det heter ”se Napoli og dø” det kunne nok like fort være ”se Pompeii og dø”
Men vi måtte videre på vår ferd og neste mål var Sicilia. Vi passerte Messina i Messinastredet i strålende morgensol, og hadde et stopp i Catania. Herfra til Malta og Valetta, før vi fikk en dag og en natts seiling tilbake til ­Barcelona for å ta flyturen tilbake til Norge etter en fantastisk opplevelsesrik tur.

Nils J. Sætre

Artikkelen fortsetter under annonsen.