Utsikt: Ikke noe å si på utsikten fra Sophienborg, der deltakerne i Mesternes Mester lånte huset til Jan Morten Eskilt, hvis bestefar var fra Kroken.

Mesternes Mester-huseier med drangedalsaner

Hver fredag har mange benket seg foran tv-skjermen for å se våre idrettshelter utkjempe konkurranser av forskjellige slag i Arendals flotte skjærgård og by. Imponerende er også boligen «Sophienborg», der deltakerne bor, eid av en kar med drangedalsaner fra Kroken.

Som en variant av et norsk slott ligger boligen «Sophienborg» på kanskje Arendals flotteste tomt, et praktfullt bygg, med en eventyrlig utsikt over byen og kystlandskapet omkring. Eier siden 2015 har vært Jan Morten Eskilt (55) og kona Kine Brasil, og Eskilt kan bekrefte at de barna stortrives i huset på drøyt 500 kvadratmeter.

Kjøpt ved tilfeldighet

Ifølge Eskilt selv var det ved en rein tilfeldighet at han kom over huset da ekteparet var på husjakt i byen i 2015. En eiendomsmegler hadde prospektet liggende i skuffen, men Eskilt og Brasil var ikke i tvil om at dette var en bolig de ønsket seg, og flyttet fra Grimstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jernbanemann

– Det var bestefar, Olav Gunnar Eskilt, født i 1916, som gjorde sørlending av seg litt før krigen, forteller Jan Morten.

– Bestefar vokste opp på Eskilt, rett ved Eskilt stasjon ved Stengerveien i Kroken, og utdannet seg til å bli jernbanemann. Etter hvert ble han baneformann på Arendalsbanen, og han og bestemor var bosatt på Grashei i Froland i mange år, seinere flyttet de til Heldalsmo, forteller Jan Morten Eskilt.

Hjerte for Telemark

– Men jeg har Vest-Telemarksbunad, forsikrer Jan Morten, og kan dokumentere sin tilknytning til fylket. Faren, Kjell Gunnar Eskilt, var også en tid politimester på Rjukan på 1990-tallet.

– Det er ikke så ofte jeg er bortom på Eskilt nå lengre. Jeg var der en del i barndommen da bestefar levde, og faktisk var jeg innom i fjor, etter at ha stått på ski på Gautefall, så kjørte vi om Kroken hjem.

Praktfullt hus: «Sophienborg» er en praktvilla som nå er i drangedalsfamilien Eskilt sitt eie gjennom Jan Morten og kona Kine Brasil.

Spennende historie

– Ellers er huset vi ser fra tv-serien opprinnelig en gammel direktørbolig for Arendal forsikring, bygd i 1913. Den første beboeren, Johs. Hansen, var født på Treschow-familiens residens i Larvik, men ble gift med Anna Sophie Herlofsen, og det nærmeste vi kommer adelig i Arendal. Hansen ble en svært velstående forretningsmann i Arendal, men opp igjennom hundreåret skiftet praktvillaen eiere flere ganger, forteller Eskilt, som legger til at huset har en veldig spesiell og fascinerende historie, på godt og vondt.

Under krigen ble eiendommen konfiskert av tyskerne, og da holdt okkupasjonsmakten til i huset her. I 2013 ble huset lagt ut på tvangssalg og solgt for «kun» 8 millioner. Boligen er blitt pusset opp til topp standard, og Eskilt innrømmer at etter de overtok i 2015 har det mest vært det interiørmessige de har endret. Uansett er det et signalhus over byen Arendal.