"Klot": – I Tørdal kaller vi det «klot», sier Kathe Solfrid Kåsene (t.h.) der hun mottar dagens bestilling av middagsmat fra Idunn Haugland.

Komper fikk bein å gå på

Når Idunn Haugland stiller med varebilen full av bestilte komper hver første torsdag i måneden, står køen klar av trofaste kunder utenfor kommunehuset i Prestestranda. Kompetorsdag er blitt et begrep i bygda.

I snart fem år har Idunn Haugland i Kroken servert sultne drangedøler komper, hver første torsdag i måneden. Trofast stiller faste kunder opp for både å støtte lokalt næringsliv og for selvsagt å få seg en velsmakende middag.

Tradisjonsmat

Stemningen var god bakom varebilen til Idunn, der hun raskt og effektivt fant fram hver eneste bestilling av komper sist torsdag. På bare noen minutter hadde 320 komper fått nye eiere, og snart ville det nok dufte komper, kålrotstappe, tyttebærsyltetøy og smeltet smør på mangt et middagsbord rundt om i bygda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har vært i gang siden klokka 4 i dag morges, forteller en strålende blid Idunn. Idéen med kompetorsdag kom etter at hun sluttet med kaféen på Kåsmyra i 2016, fordi dette var et fast innslag i menyen.

Kompetorsdag

– Mange savnet kompene og etterlyste dem, så da startet vi å lage dem fast til hver første torsdag i måneden. Nå nærmer det seg snart fem år, og det er jo veldig hyggelig at det er så god respons. Det er ikke så ofte at jeg må lage 320 komper, slik som i dag, så det har vært en del jobb for å være ferdig til rett tid. Det må jo være ferskt, så alt må lages samme dagen, forteller Idunn.

– I dag kom alle som hadde bestilt levering i Prestestranda til rett tid, men nå må jeg forte meg ut på bakeriet mitt i Kroken der Lisa og Aisha produserer komper for krokungene, som henter nå utover etterniddagen, forteller hun med et smil, mindre enn en liten halvtime etter at hun ankom.

I kø: Kundene står klare i kulda når Idunn Haugland (t.h.) kommer med nylagde komper til månedens «kompetorsdag» i Prestestranda. Her har de trofaste kundene Randi Jonskås (t.v.) og Tordis Vogsland sikret seg både en og to velsmakene middager.

Glad for trofaste kunder

– Krokungene henter kompene på bakeriet i Jordbudalen, så det går veldig fint. Det er godt at noe går bra, for det siste året har det vært mye avlysninger av arrangementer, konfirmasjoner og andre selskaper, sier Idunn, som ikke legger skjul på at det har vært et vanskelig år. Men kokka fra Jordbudalen er kreativ, så hun prøver å finne nye tilbud.

Mange av kundene vi snakker med har vært faste i årevis. De kan ikke få fullrost tilbudet og servicen nok, og ikke minst kvaliteten på kompene.

Kathe Solfrid Kåsene sier at i Tørdal kaller man det «klot», så det er det hun skal ha.

– Nå skal jeg hjem og bare varme de opp, litt smør og tyttebærsyltetøy inntil, så er middagen klar. Mmmm, forsikrer Kathe Solfrid.

Lokale variasjoner

– Hvordan skal en servere kompe?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mange varianter av hvordan man serverer komper, også i Drangedal. Her ute i Kroken så bruker de fleste å bare spise kompene, kanskje med tyttebær og smør inntil, mens i Prestestranda så er det mange som gjerne har kålrabistappe og stekt flesk. Så er det jo stekt flesk inni kompene, da, forteller Idunn, som konstaterer at denne torsdagen var det den største bestillingen på minst ett år.