Slutt: Fra nyttår er det slutt på samarbeidsavtalen om kommunale tjenester innenfor vilt, skog- og landbruk mellom Kragerø og Drangedal, fordi Kragerø har sagt opp avtalen, med virkning fra 1.1.2022, konstaterer landbrukskonsulent Pål Henne i Drangedal.

Kragerø sa opp avtale med Drangedal

I budsjettdebatten i Kragerø i desember vedtok Kragerø kommunestyre å si opp samarbeidsavtalen med Drangedal kommune om kjøp av tjenester innen vilt, skog- og landbruk. Avtalen har vart i fem år, men fra kommende nyttår er det slutt.

Samarbeidsavtalen som Drangedal og Kragerø har hatt på skogbruk og viltforvaltning siden 2013, og i tillegg landbruk fra 2016, sprakk under budsjettdebatten i Kragerø rett før jul. Avgjørelsen og vedtaket i Kragerø kom som «lyn fra klar himmel». Med virkning fra 31.12.2021 er det slutt på kjøp av tjenester innen vilt, skog- og landbruk. De folkevalgte i Kragerø ville heller at det opprettes en egen landbrukskonsulentstilling innen avdeling for plan og bygg, med eksempelvis funksjoner skog, landbrukssaker, konsesjon og boplikt, samt oppfølging av viltforvaltning.

Taper fagmiljø og penger

I dag har Kragerø og Drangedal til sammen tre stillinger, alle plassert på kommunehuset i Drangedal, noe som har gitt et større faglig miljø. Ved at Kragerø slutter å kjøpe tjenester, anslagsvis i størrelsesorden 650 000 kroner, eller i underkant av ett årsverk, så vil det naturlig nok føre til en reduksjon i oppgaver for avdelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ble dere overrasket over vedtaket i Kragerø, jordbrukskonsulent Pål Henne?

– Vi hadde ikke hørt noe i forkant av vedtaket i budsjettdebatten, og det var ingen saksforberedelse, men Kragerø må sjøl bestemme hva til vil bruke penger på, kommenterer Henne.

– Vil det få noen følger for tjenestetilbudet for drangedølene?

– Vi må nå se på hvilke oppgaver vi kan få løst i tillegg til de vi har nå. Vi har fortsatt 10 måneder på oss, men vi går nok ikke tom for oppgaver. Uansett taper vi en inntekt på 6 – 700 000 kroner, og det vil få konsekvenser for Drangedal. Ved å være tre ansatte, har vi kunnet holde flere hoder oppdatert på fagfeltene, sier Pål Henne.

Kan fortsatt snu

Kommunedirektør Hans Bakke, som orienterte formannskapet i Drangedal nylig, sa at de fortsatt hadde et håp om at det ikke ble noe av «skilsmissen». Det var fullt mulig at politikerne kunne snu i saken når de så hvilket fagmiljø og ressurs de ville miste. Likevel var det bare for politikerne i Drangedal å ta orienteringen og vedtaket i Kragerø til etterretning, da det var Kragerø som selv bestemte samarbeidet.

Skal klare oss

– Vi har sett andre kommuner som kun har hatt én person tilsatt på alle fagfeltene, har slitt med å få det til. Vi i Drangedal skal nok få klare oss, uansett, avslutter landbrukskonsulent Pål Henne.