SØR-SUDAN:: Ole Einar med barnetegninger han har fått, laget av interns fordrevne flyktningebarn i Yei i Sør-Sudan

Kriminalteknikeren fra Øygardsgrenda

Drangedalsposten hadde for noen dager siden en prat med kriminaltekniker og etterforsker, Ola Einar Lauvåsdal. Han har lang fartstid i politiet og i de seinere åra har han også deltatt i en rekke oppdrag i diverse land i FN-regi. I Kosovo 2004- 2005. Et år i Sør-Sudan 2013- 2014. Han var med i observatør styrken i den palestinske byen Hebron 2018 - 2019, der Netanyahu etter hvert besluttet å kaste observasjonstyrken ut, og hvor det blir stadig flere israelske bosettinger. Mali er siste land i rekken der Lauvåsdal deltar i FN-oppdrag i opplæring av maliske politistudenter.

Vi traff Ole Einar på Kalstad i Kragerø der han nå bor med familie. Ole Einar er oppvokst i Øygardsgrenda i Kroken. Han er en blid og likendes kar med mange år bak seg i politiet og han nærmer seg pensjonsalder.

Vi merket oss at han snakket reinspikka drangedalsdialekt, ingen innblanding fra andre ”dialekter” der i gården. Et solid varemerke, selv om han har mer eller mindre har bodd i Kragerø i 30 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ole Einar var hjemme på ”perm” fra Mali og hovedstaden der, Bamako. Han hadde nylig gått gjennom karantene og smittetester mot korona og alt var som det skulle være.

Hjemme: Ole Einar Lauvåsdal hjemme i stua på Kalstad. Han har nå hatt perm fra Mali og har kunnet følge med litt på skiskyting VM og VM på ski.-Ikke så galt det når man er i karantene, smiler han. Snart går turen tilbake til Mali og opplæring av maliske politistudenter.

Sportsintressert

Det passer jo fint med en tur hjem i disse tider med mye vintersport, ikke minst med VM på ski. Også VM i skiskyting hadde han fått sett litt av, og han fortalte at han selv i sin ungdom hadde prøvd seg som skiskytter. I det hele tatt var han svært sportsinteressert og var med på det meste. Han prøvde seg også en periode som keeper på Krokens A-lag i fotball. Han er også en habil bridge- spiller. Han endte opp sin fotballkarriere på Kragerøs B-lag og her ble det etter hvert slik at det ble en utfordring å komme seg på beina igjen etter å ha slengt seg etter ballen, ler han.

Bakgrunnen for Mali oppdraget, som er en fredsbevarende operasjon, er blant annet å lære politiet der mest mulig om kriminalteknikk og annet viktig politiarbeid. Mali defineres av FN som verdens farligste oppdrag som en del av den fredsbevarende operasjon, der målet er å støtte implementering av fred og forsoning i landet. Ole Einar Lauvåsdal er sammen med fire andre norske politifolk i den gruppen han arbeider. Han er den eneste kriminalteknikeren i gruppa.

På oppdrag: Her er Ole Einar lauvåsdal ute på oppdrag.

Tilståelser

-I Mali er det ikke så vanlig med tilståelser basert på kriminalteknikk, her er det tilståelser i brutale avhør som har vært melodien?

-Hvordan tar de maliske politistudentene beskjeden om at vold mot fanger og arrestanter ikke er lovlig.

-- Vi har ikke hørt spesielle reaksjoner på dette, men jeg har blitt fortalt at kolleger har blitt møtt med ”hvordan få tilståelser uten å bruke makt”.

Kosovo: Her er Ole Einar Lauvåsdal i Kosovo-oppdrag mellom hovedstaden Pristina og byen Prizren.

”Headhuntet”

-Du har ett år bak deg og regnet med at dette var din siste periode i Mali, men slik ble det ikke. Du ble nærmest headhuntet til ny innsats da den kriminalteknikeren som skulle vært nedover denne gangen av forskjellige årsaker måtte melde avbud.

- Er du ikke redd for å operere i et såpass ustabilt land der ting og voldshendinger kan skje fort?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Nei, vi føler oss trygge på den politiskolen vi befinner oss. Her har vi 1400 politistudenter i alt så her kan jeg love at det ikke er akkurat stille og rolig her, men jeg tror at situasjonen i landet er i ferd med å roe seg etter hvert.

Positivt inntrykk

- Hva er ditt inntrykk av de maliske politistudentene?

- Det må jeg si er et positivt inntrykk. De er svært lærevillige og arbeidsomme og gjør oppgavene de blir satt til med liv og lyst.

De lærer blant annet å skrive politirapporter som oss og da står det navnet på den som leder etterforskningen. På et av kursa var det en som ikke var helt stødig på norske navn så rapporten fra en av studentene ble til ”Old” Einar Lauvåsdal, og da var det ikke fritt for at det ble litt latter og moro utav det, sier Lauvåsdal.

Analfabetisme

-Det er stor analfabetisme i Mali, politistudentene må vel kunne lese og skrive?

- Ja, det er et krav. Det er over 30 prosent av befolkningen i dette landet som er analfabeter. Det er også slik at studentene er arbeidsomme og lærenemme, noe som er svært gledelig å oppleve. Det gir håp for et land som har opplevd mye elendighet, uroligheter, krig og ikke minst fattigdom, sier Lauvåsdal.

-Du var også med i observatørgruppa i Hebron der israelere og palestinere står mot hverandre. Der kunne det vel også gå temmelig hett for seg?

Ja, jeg har blitt kastet stein og søppel etter fra både palestinske og israelske ungdommer. Motsetningene er enorme, og noen løsning ser det ikke ut til å være, snarere tvert i mot..

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Liten tid til lokalpolitikk

-Du er også lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet, men det har blitt mindre til dette etter hvert med alle utenlandsoppdragene?

-Ja, jeg måtte ta permisjon fra kommunestyret, noe som var litt trist. Jeg synes at lokalpolitikk er spennende å få være med på.

-Du var veldig aktiv den tiden Kalstad skole ble foreslått nedlagt?

-Ja, det gav en ekstra glød å kjempe for skolen, men dessverre som gikk det her som så mange andre steder, skolen ble nedlagt.

-Har du andre politiske verv i kommunestyret.

-Ja, jeg sitter i Hovedutvalg for oppvekst. Et svært viktig utvalg.Jeg er også eneste politiker i et såkalt innvandrerutvalg. Det må vel være fordi jeg er fra Kroken og vet hvordan det er å høre til minoriteter, ler Ole Einar.

Trives på Kalstad

-Hvordan har årene på Kalstad vært. Her bor du med kone og tre barn, to gutter og ei jente.

-Her har jeg trives veldig godt. Og får jeg tid til en tur opp til Kroken er ikke veien så veldig lang, sier kriminalteknikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Hva gjør du når du slapper riktig godt av?

-Da er et slag bridge godt for kropp og sinn.

-Fra velinformert hold har vi hørt at du er en habil bridgespiller?

-Habil og habil, det kan nok diskuteres, men moro er det i alle fall, sier etterforskeren og politimannen Ole Einar Lauvåsdal.

Ole Einar Lauvåsdal hjemme i stua på Kalstad. Han har nå hatt perm fra Mali og har kunnet følge med litt på skiskyting VM og VM på ski.

-Ikke så galt det når man er i karantene, smiler han. Snart går turen tilbake til Mali og opplæring av maliske politistudenter.