Drangedal kommune: N/A

Drangedal kommune følger selvfølgelig anskaffelsesregelverket

Det vises til oppslag i Drangedalsposten 11. mars. Her gis et inntrykk av at Sektor bygg, eiendom og kommunalteknikk ikke følger regelverk for offentlige anskaffelser. Dette er selvfølgelig ikke riktig. Når det er sagt vil det være uklokt og arrogant å hevde at vi ikke kan gjøre feil i forhold til et komplisert anskaffelsesregelverk.

Det er nok av «snubletråder» i anskaffelsesregelverket og at Drangedalsposten og andre snubler i dette er forståelig. Det påstås i Drangedalsposten at det skal føres anskaffelsesprotokoll for alle oppdrag over kr.100 000. Dette medfører ikke riktighet. Detaljer rundt krav til dokumentasjonsplikt og/eller anskaffelsesprotokoll blir nærmere belyst i omtalen av de enkelte prosjektene nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nedenfor er redegjort for de 10 tidligere prosjekter/anskaffelser som er skrevet om i Drangedalsposten. Det er gjort et betydelig arbeid i å fremskaffe dokumentasjon fra diverse arkiv for å sammenstille relevant dokumentasjon. Vi mener gjennomgangen viser at Drangedal kommune, selv med små ressurser, følger regelverket og har den nødvendige kompetansen på området.

Ny brannstasjon

Anskaffelse «Utvidelse og ombygging av Drangedal Brannstasjon» har en anslått verdi over nasjonal terskelverdi på kr. 1,3 mill. og under EØS-terskelverdi på kr. 51,5 mill., som gjør at anskaffelsesforskriften del I og II kommer til anvendelse. Anskaffelsen er kunngjort på DOFFIN (Database for offentlige innkjøp) 11.10.2019 og kontraktsinngåelse er kunngjort samme sted 09.12.2019. Anskaffelsesprotokoll er utarbeidet og oversendt Drangedalsposten.

Fjernvarmeutbygging

I anskaffelse av gravearbeider knyttet til fjernvarmeutbygging gjelder forskrift om innkjøpsregler i forsyningssektorene (forsyningsforskriften). Forsyningsforskriften benyttes ved eksempelvis anskaffelser innenfor vann og avløp og fjernvarme. Forsyningsforskriften gjelder for anskaffelser over og under EØS – terskelverdi. Denne anskaffelsen er en bygge- og anleggskontrakt som ligger under EØS-terskelverdien på kr. 51,5 mill. Forsyningsforskriften § 7-1 hjemler dokumentasjonsplikten. Det angis at det skal oppbevares dokumentasjon som er tilstrekkelig til å begrunne viktige beslutninger i anskaffelsesprosessen, men det er ingen eksplisitt plikt til å føre anskaffelsesprotokoll. Det er dermed ikke utarbeidet anskaffelsesprotokoll.

VVA Lundtveitgrenda

Hoveddelen av kontrakten ligger under forsyningsforskriften. Kontrakten hadde en verdi på ca. kr. 5,3 mill. og ligger således under EØS-terskelverdien på kr. 51,5 mill. for bygge- og anleggskontrakt. Resten av kontrakten, som gjelder ny vei, med en verdi på ca. kr. 1,2 mill., ligger under anskaffelsesforskriften del l. Det er ikke krav om å føre anskaffelsesprotokoller. Det er ikke er krav om å føre anskaffelsesprotokoll etter forsyningsforskriften, jf. § 7-1. Det er ikke krav om å føre anskaffelsesprotokoll for anskaffelser etter del 1, jf. anskaffelsesforskriften §§ 7-1, 10-5 og 25-5.

Kjøp strøsand

Fra regnskapet, de siste 10-årene, har vi kun funnet én anskaffelse av strøsand over kr.100 000. Anskaffelsen ligger mellom kr.100.000 kr og kr.1,3 mill. og anskaffelsesforskriften del I kommer til

anvendelse. Det er dermed ikke krav til anskaffelsesprotokoll for denne anskaffelsen, jf. anskaffelsesforskriften §§ 7-1, 10-5 og 25-5. Anskaffelsesforskriften gjelder ikke for innkjøp under kr. 100.000 og det er dermed ikke laget anskaffelsesprotokoll for disse innkjøpene, jf. anskaffelsesforskriften § 1-1.

Kjøp knuste masser

Fra regnskapet, de siste 10 årene, kan vi ikke finne at det har gjort innkjøp av knuste masser til en verdi som overstiger kr. 100.000. Anskaffelsesforskriften gjelder ikke for innkjøp under kr.100.000 og det er dermed ikke laget anskaffelsesprotokoll for disse innkjøpene, jf. anskaffelsesforskriften § 1-1.

Pumpestasjon Demma og Pumpestasjon Møane

For anskaffelser i disse to prosjektene gjelder forsyningsforskriften. Pumpestasjonene er levert av Xylem Water Solutions Norway AS og styringssystemene og driftskontrollen til pumpestasjonene er levert av Normatic AS. Det er disse leverandørene vi for tiden bruker. Grunnen til det er at vi ønsker å ha stor grad av like installasjoner av hensyn til økonomiske besparelser og rasjonell drift/vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Disse anskaffelsene ligger under forsyningsforskriften. Etter forsyningsforskriften § 7-1 er det ikke plikt til å føre anskaffelsesprotokoll. Det er dermed ikke utarbeidet anskaffelsesprotokoller for disse anskaffelsene.

Heirekshaug bhg avd Granveien

I denne anskaffelsen er det benyttet rammeavtale utarbeidet av Grenlandskommunenes Innkjøpsenhet (GKI). Drangedal kommune kan gjøre innkjøp gjennom rammeavtalen uten krav til ytterligere dokumentasjon.

Brøyting og strøarbeid Gautefall Biathlon

Det er ikke gjort eget innkjøp av brøyting eller strøsand for Gautefall Biathlon. Brøyting og strøing ligger inne i kontrakt om løypekjøring ved Gautefall Biathlon. Samlet verdi av anskaffelsen er vurdert til ca. 0,8 mill. kr fordelt på kontraktens lengde som er 2 år. Anskaffelse av «Løypekjøring ved Gautefall Biathlon» er gjort etter anskaffelsesforskriften del I og det er dermed ikke krav til anskaffelsesprotokoll for denne anskaffelsen, jf. §§ 7-1, 10-5 og 25-5.

Smibekkhavna

Sektor bygg, eiendom og kommunalteknikk har ikke hatt prosjektansvaret for utbygging av Smibekkhavna. Vi har derfor ikke kjennskap til hvordan anskaffelsen er uført.

Som følge av det sterke fokuset på anskaffelser i Drangedal kommune vil kommunedirektør og kommunalsjef anmode Kontrollutvalget om å bestille en forvaltningsrevisjon på området.

Tor Jørgen Naas Melås, Kommunalsjef Bygg, eiendom og kommunalteknikk.

Les mer:

Drangedalspostens kommentar

Det er forunderlig at Drangedal kommune nå, etter flere måneder med etterlysning av anskaffelsesprotokollene, plutselig finner ut at det ikke er krav om slike protokoller. Det vitner ikke om kontroll. Den artikkelen som sto på trykk i Drangedalsposten 11. mars ( og på nett 4. mars ) var godkjent av kommunalsjef Tor Jørgen Melås - ord for ord. Det er sikkert korrekt at det er nok av snubletråder som kommunen nå hevder. Om Drangedalsposten har falt for en eller flere snubletråder, er vi i tilfelle ikke alene om det i denne saken. Det vil være fornuftig av kommunen å få dette undersøkt av Kontrollutvalget. Redaktør Jan Magne Kåsa Stensrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

Les også: