Blir snart ledig: Coop-bygget i Prestestranda blir ledig om ett års tid, og spørsmålet nå er om det kan tilfredsstille behovet for en ny ungdomsklubb i sentrum, samt nytt bibliotek. Kultursjef Hilde Fiskum er leder av forprosjektet som innen 1. mai skal legge fram sin innstilling overfor de folkevalgte politikerne.

Mulig ungdomsklubb på Coop Prix

Arbeidet med å finne en ny plass hvor ungdomsklubben i Drangedal kan holde til er i full gang, og en av mulighetene kan være å få kjøpt Coop-butikken i Prestestranda når denne flytter ut om ett års tid.

Ungdomsklubben Tippen har holdt stengt siden koronapandemien traff Norge 12. mars i fjor. Politikerne har sagt at det heller ikke er noen planer om gjenåpning, slik forholdene er nå. I mer enn ett år har uorganisert ungdom i Drangedal vært uten et sted å være, bortsett fra at det har vært arrangert lokale tiltak som gratis kino og noen «pop-up»-arrangement enkelte ganger.

Lagt en plan

– Vi har fått i oppdrag å lage et forprosjekt hvor vi ser på muligheten til å kjøpe Coop-bygget når det blir til salgs, opplyser kultursjef Hilde Fiskum. Sammen med ingeniør Bård Bråten på teknisk etat og arkitekt Grethe Haustveit skal komitéen legge fram en innstilling overfor politikerne før 1. mai, hvor mulighetene ved Coop-bygget blir vurdert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Verdivurderingen av bygget er på 2,2 millioner kroner, og den er ikke skrekkelig høy, sa Fiskum, som er leder av forprosjektet, da hun informerte ungdomsrådet tidligere i vinter

– Kommunen har satt av 2 millioner kroner i budsjettet for 2021 og 2 millioner kroner i 2022 for å få ny ungdomsklubb. Vi har invitert ungdommen til å komme med innspill på hva de kan tenke seg av aktiviteter i klubben, og hvilke typer rom som de ønsker seg. Det er ungdommen som er best til å vite hva ungdommen vil ha, sier Hilde Fiskum.

Var kummerlig

– Ungdomsklubben som har vært på Tippen i mange år, var nedslitt, og etter hvert var det få ungdommer som brukte den. Mange syntes det var mørkt og lite hyggelig å gå i området. Ved å få flyttet ungdomsklubben til sentrum vil den lettere kunne samlokaliseres med andre tilbud, slik som biblioteket. Det har også utfordringer der de er, men ved å flytte til Coop-bygget vil de kunne få bedre plass og bli mer brukt. For eksempel vil et kafe-lignende kjøkken kunne brukes av både ungdomsklubben og ved forfatterbesøk, lyrikkaftener, små konserter, eventyrstund for barn og andre arrangementer, fortsetter Fiskum.

Kombinasjon

– Mulighetene kan være mange i et nytt bygg. Vi ønsker at stedet skal kunne favne bredt, og kanskje bør vi se på flere åpningsdager enn de to som har vært tilfelle til nå. Kanskje må uteområdet også inneholde noe annet enn en parkeringsplass, fortsetter kultursjef Hilde Fiskum, som gleder seg til at politikerne får tatt en avgjørelse. Da blir det mulighet til å komme videre.

Hovedutvalg for oppvekst, mangfold og kultur skal behandle saken i møtet i mai, mens kommunestyret får saken på bordet i juni-møtet.

– Det er heldigvis en stor politisk nysgjerrighet for å få til et godt ungdomstilbud i Drangedal. Det er jeg glad for, forsikrer Hilde Fiskum.