Lurt å hogge nå: Furubestand med mye sagtømmer kan det være lurt å hogge nå og utover våren en stund. På bildet, som er tatt for noen år siden, ser vi daværende leder i Drangedal skogeierlag, Jon Bjørn Bergane, ved ei furutømmerlegge på Solberg.

Optimisme i skogbruket:

Stor global etterspørsel etter trelast har ført til stigende sagtømmer-priser. Viken Skog A/S økte sine priser fra nyttår og utgjør i gjennomsnitt 50 – 65 kroner per kubikkmeter avhengig av fremforhandlet avtaler med sagbrukene. Fra AT-Skog meldes det også om stor interesse for hogst i vår og sommer. Særlig innmeldinger fra skogeiere som hogger selv har vært større enn vanlig.

Stigende sagtømmer-priser

I AT-Skogs medlemsblad kan en lese at etterspørselen etter trelast er stor og at prisene øker. Dette betyr også at tre lagrene er unormalt lave.

Økende rotnetto

Skogsjef Lars Haug i Viken Skog, sier til medlemsbladet at rotnettoen, som er det skogeieren sitter igjen med, har økt med 30 – 50 kroner for en gjennomsnittlig drift i Viken Skog. For sagtømmer gran er prisøkningen 70 – 100 kroner, mens furu har vi økt med opptil 115 kroner kubikkmeteren , opplyser skogbrukssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Massevirke et problem

Det er et betydelig minus i dette regnskapet og det er de meget lave prisene for massevirke som har gått ned med gjennomsnitt 50 – 60 kroner per m3 og omtrent det halve for massevirke furu.

Dette betyr at andelen av det som leveres har et høyest mulig innhold av sagtømmer. Derfor bør man kikke etter slike bestand, oppfordrer Lars Karsten Haug i Viken Skog.

I furubestander er det også anledning til å ta ut spesialsortimenter som stolper og annet spesieltømmer.

Stor etterspørsel

Marked og logistikksjef i AT SKOG, Hans Erik Røra forteller at sagbrukene i år ikke har klart å bygge opp trelastlagrene inn mot våren. Dette skyldes naturlig nok de høye etterspørslene, men også det faktum at produksjonen i vinter har vært lavere enn planlagt.

Røra er av den oppfatning at etterspørselen etter sagtømmer vil være høy utover våren og sommeren.

Raskt minkende massevirkelagre.

Lagrene av massevirke har også minket raskt i det siste noe som kan føre til mangel etter hvert også her med stigende priser som følge.

-Totalt sett ser tømmermarkedet bra ut for 2021. Vi forventer at mange skogeiere vil benytte seg av dette og planlegge hogst i vår og sommer, sier Røra blant annet til AT-Skogs medlemsblad.