Osteopat: Kjell E. Olsen er på Drangedal frisklivssentral tre tirsdager i måneden for å hjelpe kunder med behandling av kroppen. Munnbindet var kun tatt av et kort øyeblikk i forbindelse med fotograferingen, ellers er det på under hele behandlingen.

Hvor kroppen er én

Det er et godt stykke mellom osteopatene i Telemark, men Drangedal har hatt biodynamisk osteopat Kjell E. Olsen på Frisklivssentralen i Prestestranda siden i fjor sommer. Han tar utgangspunkt i hele mennesket, og ser muskel, skjelett og organer i en helhet.

Drangedal har fra tid til annen hatt en osteopat tilknyttet Frisklivssentralen. Etter et opphold i tjenestetilbudet noen tid, kom harstadværingen Kjell E. Olsen fra Skien inn i fjor sommer. Han har en bred utdannelse bak seg som både fysioterapeut siden 1996, godkjent osteopat siden 2000, og etter ni års tilleggsutdannelse ble han godkjent biodynamisk osteopat i 2017.

Begrenset hvor stor bufferen er

– Hva er det du kan gjøre for pasientene som kommer til deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er flere typer osteopater. Jeg driver med biodynamisk osteopati, noe som betyr at jeg ofte jobber med myke teknikker som jobber mer på lag med kroppen, forklarer Kjell Olsen fra kontoret sitt på Drangedal frisklivssenter, som har tilhold mellom frikirka og Drangedal sjukeheim. Resten av uka jobber han ved Optimalhelse Senter Skien (forkortet OSS).

– Vi kan forklare det med at kroppen i seg selv har en buffer for å rette opp i skader som måtte oppstå. Vrikker du foten, så vil resten av kroppen bli skjev for å avlaste foten som har tråkket over. Etter hvert vil kroppen komme til det punkt der bufferen er brukt opp, og den klarer ikke mer å kompensere. Da kan en liten overbelastning (fysisk eller følelsesmessig) skyve kroppen ut av balanse, og det kan oppstå smerte et helt annet sted enn i foten.

Flere verktøy i kassa

– Hvordan kan du rette opp skaden da?

– Ofte må en ta tak i gamle skader eller spenninger i kroppen før en kan komme i gang med tilhelingen av kroppen. Det kan av og til se merkelig ut, fordi behandlingen kan være å holde i deler av kroppen. Mange kan oppleve å bli trøtt og sliten etter behandlingene, mens andre får mer energi. Jeg har mange metoder i verktøykassa, men viktigst er det at kroppen må få lov til å jobbe med helbredelsen. Min oppgave er å hjelpe kroppen til det.

– Hvor lange tid kan det ta før du ser en bedring?

– Det varierer veldig. Ting som har várt lenge tar oftest lengre tid, og ingen behandling er lik. Fra mitt ståsted, så er jo det interessant. Da er min oppgave å undersøke kundens muskel- og skjelettplager, og det kan jeg kjenne ved å ta på kroppen. Mange merker en endring etter tre til fem behandlinger. Oppdager jeg at kunden kanskje har behov for annen behandling eller undersøkelser, så henviser jeg til andre terapeuter eller lege. Fra 1. januar 2021 ble osteopater godkjent som helsepersonell i Norge. Foreløpig blir ikke behandlinger dekt av trygdesystemet, men den saken skal avgjøres før sommeren, forteller Kjell E. Olsen.

– Ta sjekk når du er frisk

– Jeg bruker ofte å si at «Det er dumt å ha vondt». Kom heller før ting blir for ille, akkurat som med en EU-kontroll på bilen; da kan du gjøre noe forebyggende med helsa, fortsetter Olsen.

– Mange tenker at den plagen man har, går over. Men det er ikke sikkert; ting går bare ikke over av seg selv. Ofte kan smerten eller plagen sette seg i kroppen, og gjør at en har vondt andre steder enn der skaden først oppsto. Slår du halebeinet, kan du få hodepine, fordi ryggraden forbinder oss. Slik er det med en rekke årsaker til at helsen og kroppen kommer i ubalanse, avslutter Kjell E. Olsen, som forklarer at hans osteopatibehandling er veldig myk og har en skånsom tilnærming. Her er ingen knekking eller strekking av skjelett og muskler.