VEKST: Kjell Nærum, banksjef og Randi Grana, markedsansvarlig, Drangedalsbanken

Vekst i lokalbanken

Med både utlånsvekst og nytt filialkontor ble det et godt år for Drangedal sparebank i 2020. - 700 nye lånekunder beviser at vi er konkurransedyktige, sier banksjef Kjell Nærum.

Covid 19 beredskap og økte krav til tapsavsetninger til tross så ble 2020 et år med nok et overskudd for banken med hovedsete i Drangedal. I tillegg kom rentenedsettelser som er bra for kundene, men som banksjefen poengterer koster banken noen kroner. - Det er god utlånsvekst i banken som er årsaken til at rentenettoen vår har gått opp, sier han.

Ny filial

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er den nyetablerte filialen i Skien som har stått for den største utlånsveksten. Drangedal sparebank har hatt en utlånsvekst i 2020 på 15,8%, mens markedets vekst har vært på 4,8%. Dette sier Nærum betyr at drangedalsbanken tar markedsandeler fra andre. Med Skien som et i utgangspunktet nærmest blankt lerret for Drangedal sparebank, mot for eksempel i hjemkommunen der lokalbanken nær har monopol på kundene, er det i Skien veksten har kommet.

Solid forankring i lokalsamfunnet i Drangedal er ifølge Nærum og markedsansvarlig Randi Grana, svært viktig for banken. - Vi må vokse for å sikre selvstendighet framover, poengterer Nærum flere ganger. Det er stadig mer krevende å drive en liten bank, blant annet fordi myndigheten pålegger bankene mer og mer reguleringer og krav. Det betyr at banken må ha vekst for å møte oppgavene.

Ser man på den geografiske fordelingen av hvor utlånskundene holder til utgjør Grenland 47% av kundemassen, mens 19,8 % i Drangedal, 12,9% i Kragerø, mens resten er i all hovedsak utflytta drangedøler som har beholdt sitt kundeforhold.

– Banken har 2,8 milliarder i innskudd. Drangedølene har den største andelen på innskudd, forteller banksjefen. På innskuddssida er 37,4% av kundene fra Drangedal, 20,4% fra Grenland 12,4% fra Kragerø og de resterende innskuddskundene 29,8% spredd rundt. - Kundene som bor i Oslo og andre steder er utflytta folk fra Drangedal og området rundt, sier Nærum.

Person, eiendom og primærnæring

At Drangedal sparebank fortsatt er en klassisk sparebank ser man igjen i at 85 % av utlånene i 2020 går til personmarkedet. Ellers er lokalbanken tungt inne i eiendomsmarkedet og primærnæringene. Banksjefen sier han er glad for at lokalbanken har kunnet låne ut penger til bønder som satser på nye låver og driftsbygninger.

Lokal aktør

I det hele ønsker banken å bidra godt med ressurser tilbake til lokalsamfunnet. - Vi har den årlige gaveutdelingen på 600 000 kroner, sier Grana, og til den kommer det 60-65 søknader hvert år. Det er mange bra søknader og vi var veldig opptatt av barn og unge i 2020, sier Grana. Hun nevner gaver til skytterlaget, grillhytta i Tørdal, Gautefall turlag, bygdetunlaget, sponsoravtaler med lokale idrettsutøvere og til idrettsrådet. Grana forteller at i 2020 delte banken ut 150 000 kroner ekstra som en coronastøtte fra banken, i et år der arrangementene utgikk.