lærekandidat: Sander Gautefall Kollane (t.h.) har hatt fin hjelp og støtte i Roy Ingar Solheim i det to-årige utdanningsløpet sitt. Her ser de tilbake i rapporteringspermen som Sondre har fulgt opp.

Sander første drangedøl

– Dette har vært den beste jobben jeg har hatt, slår Sander Gautefall Kollane raskt fast, når vi møter ham bare noe dager etter at han sist onsdag besto lærekandidatprøven i byggdriftsfag med «Meget godt» i hovedkarakter.

Det er drøyt to år siden Sander Gautefall Kollane (21) kom inn som arbeidstaker på Drangedal produkter. Bak seg hadde han videregående i Lunde, med to år på bygg og anlegg. Deretter fulgte et nesten helt år på en tilrettelagt snekkerpraksis på Klosterskogen i Skien før han hadde noen kortvarige jobber i både Drangedal kommune og snekkerfirmaet KV bygg.

Blomstret

– Det var litt tilfeldigheter. Sander kom til oss i april 2019, og uka før hadde vi hatt besøk av «Oktav», Opplæringskontoret for lærekandidatordninga i Vestfold og Telemark. Deres opplegg er for mennesker som kanskje av ulike grunner trenger litt mer tid på å fullføre lærlingetiden,og ikke får til et vanlig, fullt lærlingeløp. I stedet ble Sander tilbudt et litt enklere, men likevel tilrettelagt utdanningsløp, hvor Drangedal produkter var arbeidsplassen, og med Roy Ingar Solheim som faglig rettleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange ansvarsområder

– Hva er det du har gjennomgått på byggdriftsfag, eller kanskje som en ville kalt «vaktmester-tjeneste-faget»?

Sander viser meg permen med en del av det han har hatt ansvaret for å følge opp på det store området som Drangedal produkter disponerer på Stemmen industriområde, og med en bygningsmasse på 7-800 kvadratmeter.

– Jeg har hatt ansvaret for å se til at uteområdene er i orden, med alt fra snømåking til grasklipping og annen rydding. Jeg har hatt kontroll på bygningene, gjennomført en HMS-sjekkliste, fulgt opp branninstrukser, hatt kontroll på at nødutganger og slukkeutstyr var i orden, og likeså at retningslinjer for avfallssortering ble fulgt, forteller Sander Gautefall Kollane, som stortrives med miljøet og arbeidsplassen på Drangedal produkter.

Må tenke litt

Prøva gikk over tre dager, hvor to av disse var skriftlig prøve, mens den siste dagen var praktisk utførelse. Folk fra opplæringsnemnda fulgte ham alle tre dagene, og satte også sluttkarakter da eksamenen var over. Det endte med «Meget godt», og det var en lykkelig Sander som nå hadde nådd ett av sine mål.

– Satser du på å gå videre med byggdriftsfaget?

– Jeg har ikke noen planer foreløpig. Men nå har jeg muligheten i hvert fall, svarer Sander, og vil kunne motta lærlingebeviset i Ibsenhuset neste vår, på lik linje med andre som det siste året har bestått prøven.

hagebenk: En av favorittstedene til Sander Gautefall Kollane er på snekkerverkstedet. Her lager han en hagebenk.

Småsnekring best

– Veien blir litt til mens vi går, erkjenner Roy Ingar Solheim, – og sånn vil det nok være for Sander også.

– Hva liker du best å gjøre her?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg liker veldig fint å holde på med småsnekring, enten det er blomsterkasse, søppelkasser eller andre mindre ting, avslutter Sander Gautefall Kollane, Drangedals første som har vært oppe til eksamen som lærlingekandidat, – og bestått med glans.