Senterpartiet vil beholde e-verket i kommunens eie

I kommunestyret sist torsdag ble eierstrategi for Drangedal Energi Holding AS behandla. Drangedal Energi Holding AS er morselskapet til Drangedal Kraft AS - som driver kraftproduksjon, bredbåndsvirksomhet og omsetning av strøm, og Drangedal Everk AS – som eier og driver strømnettet i kommunen.

Selskapene ble omorganisert til aksjeselskaper i fjor, som følge av endringer i energiloven, med krav blant annet om såkalt selskapsmessig skille. Skillet legger opp til at monopolbasert virksomhet slik som drift av strømnettet ikke skal blandes med den øvrige, konkurranseutsatte virksomheten. For et lite energikonsern er dette en byråkratiserende og fordyrende konstruksjon som gir strømabonnentene høyere kostnader, og som Senterpartiet på Stortinget har gått imot. Det er nå likevel en realitet kommunen må forholde seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Drangedal Energi Holding med datterselskaper nå er organisert som aksjeselskaper blir det en litt annen måte å forholde seg til selskapet for eieren, som altså er Drangedal kommune. For å fastslå noen prinsipper for hva kommunen vil med selskapet, ble derfor eierstrategien lagt fram.

I forslaget til eierstrategi ble det åpnet for at styret kunne vurdere salg av selskapet, med følgende formulering:

Dersom styret finner det aktuelt åpner eier for at Drangedal Energi Holding AS med datterselskaper kan vurdere strukturelle prosesser slik som oppkjøp, salg, fusjon, som et mulig virkemiddel for å oppnå maksimal verdiskapning og eierutbytte, god forsyningssikkerhet og lave strøm og nettleiepriser til innbyggere og næringslivet.

Denne formuleringa foreslo undertegnede, på vegne av Senterpartiet, å stryke. Senterpartiet mener dette er viktig, fordi vi vil sikre lokalt eierskap til en samfunnskritisk virksomhet, sikre nærhet til en arbeidsplass med høy kompetanse og lokalkunnskap, og sikre utbytte på investert kapital, til gagn for innbyggere og næringsliv i kommunen.

Kraftprisene dannes i et marked selskapet ikke påvirker, og nettleie fastsettes etter strenge reguleringer fra myndighetene. Et eventuelt salg ville ikke medføre endringer på dette, uten at en samtidig mistet den lokale handlefriheten og råderetten over selskapet.

Det er positivt at et enstemmig kommunestyre støttet vårt forslag. Drangedal Energi Holding AS skal ikke selges, i alle fall ikke før et annet flertall går inn for det. Senterpartiet vil beholde selskapet i kommunens eie.

Tor Peder Lohne

Ordfører