Bosetting: Anne Henriette Straume.

Ung bosetting i hele landet!

Jeg blir 20 år til sommeren, og kjenner at jeg snart vil flytte hjemmefra. Slik er det med oss fleste unge, vi vil flytte hjemmefra. Da trenger vi en plass å flytte til, naturligvis. Men det kan være lettere sagt enn gjort. Både i by og bygd sliter mange unge med å komme seg inn på boligmarkedet.

Det er nemlig slik at kostnaden med å bygge hus ofte blir større en verdien boligen vil ha i et distriktsboligmarked. Om man da uansett vil bygge, er det ikke sikkert man får lån til den reelle kostnaden til boligen, da bankene gir lån ut ifra antatt markedsverdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et eksempel kan være at man har fått lån til å bygge bolig med anslått markedsverdi på 2 millioner, og har egenkapitalen som kreves. Å bygge boligen vil koste 2,5 millioner. Da er det 500 000 man ikke får lån til, men som man må ha selv, ergo øker i realiteten behovet for egenkapital.

En konsekvens av dette er at det blir lite boliger å velge mellom i distriktene, om det i det hele tatt er noen til salgs. Vi i Senterpartiet vil ha vekst og utvikling i hele landet, da trenger vi attraktive boliger og byggemuligheter i distriktene!

Flertallet av norsk bygdeungdom vil jo bli boende på bygda, ifølge en undersøkelse gjort av Distriktssenteret. Vi må sørge for at de unge som vil bo på bygda, faktisk gjør det. Regjeringa har nylig tatt i mot ti råd fra Ungdommens Distriktspanel. Alle ti rådene omhandler hva som må gjøres for at ungdommen vil bo, arbeide og investere fremtiden sin i distriktene.

Boligmarkedet i Norge er veldig varierende, da må staten regulere dette med ulike løsninger for å balansere utviklingen mellom bygd og by. Senterpartiet mener det må legges til rette for utvikling og vekst også der det er negativ eller svak befolkningsvekst.

I byene er markedsverdien skyhøy, og utfordringene de unge i byene har er en annen en de unge på bygda har. Leie-til-eie-modellen er et godt tiltak. Den hjelper unge å komme seg inn på boligmarkedet, gjennom tilgang på boliger. De unges egenkapital kan da styrkes, og det blir lettere å enten kjøpe boligen de leier, eller enn annen bolig senere. Denne ordningen vil Senterpartiet styrke, og har fremmet et forslag i Stortinget som går på å utvide omfanget til denne ordningen.

Senterpartiet har også fremmet forslag om å etablere en ny boliglånsordning som vil ivareta et eventuelt mellomlegg mellom markedsverdien og byggekostnadene.

Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet for unge både i bygd og by, det vil senterungdommen og senterpartiet gjøre noe med. Vi vil ta hele Norge i bruk, vi vil ha vekst og utvikling i hele landet, og vi vil ha de unge inn på boligmarkedet!

Anna Henriette Straume

Artikkelen fortsetter under annonsen.

4.kandidat Stortinget

Telemark Senterparti