Cloudburst: The Automatic Message Revisited, modul 1: Cloudburst av Bård Tørdal. Foreløpig kun et avansert rammeverk. Mer avansert skal det bli.

Kunstnerstipend til Tørdal

Bård Tørdal er en av fem kunstnere som er valgt ut til å motta årets kunstnerstipender fra fylkeskommunen.

Det var hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett som vedtok årets stipendtildelinger, som utgjør kr. 50 000 per kunstnerstipend. I tillegg vedtok de en solid ekstrabevilgning som skal brukes for å styrke kunstfeltet ytterligere.

– Jeg er veldig glad for stipendet, fantastisk at VTFK satser på gode stipendordninger for kunstnere som bor i «utkanten» og gir oss mulighet til å forske og skape ny kunst! sier Bård Tørdal til Drangedalsposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tørdal: Bård Tørdal

Følelser endrer skulpturen

Tørdal forteller han søkte ut fra et prosjekt forsker på. Han har laget en skulptur som leser ansiktet ditt, leser følelsene det uttrykker og som så endrer form etter hvordan folk ser på verket. Han undersøker om dette er noe som kan brukes i kunsten, om regelverket til Datatilsynet og mer til i dette som er en del av et doktorgradsforslag. Skulpturen er per nå kun et rammeverk.

- Jeg monterer inn datamaskiner, kunstig intelligens og ansiktsgjenkjenning før jeg «lukker skulpturen. Skyen skal bli kledd inn i hvit rispapir (slik de laget fly i gamle dager), landskapet rundt er jeg ikke helt sikker på der må jeg se på hvilke farger skyen og rispapiret blir og det må også være praktisk mulig å legge til nye moduler i landskapet og utvide landskapet ved behov. Det kommer til å se ut som om skyen er bundet ned mot bakken, tre av kuplene i skyen kan beveges inn og ut og tre blits-moduler inne i skyen lar meg animere lyn og torden. Denne animasjonen blir basert på publikums reaksjoner, og det er dette jeg skal eksperimentere med i de neste månedene, forklarer han.

Søknadsrekord

Det var mange kvalifiserte søkere til stipendene, og juryene hadde en krevende jobb med å vurdere kandidatene opp mot hverandre. Til årets kunstnerstipender kom det inn hele 79 søknader, det er ny rekord og en dobling fra året før, opplyses det fra fylkeskommunen.

- Dette tyder jo på at kunstnerstipendet har blitt bedre kjent i kunstmiljøene i fylket. Samtidig har koronapandemien hatt betydelig negativ innvirkning på kunstneres hverdag, og satt en stopper for både fremførelser, prosjekter og inntekter. Vi håper stipendene vil bidra til utvikling og kunstproduksjon som vi alle kan ta del i når samfunnet vender tilbake til normalen, sier Maja Foss Five i en pressemelding fra fylkeskommunen.

- Kunststipendmottakerne utmerker seg positivt ved å bidra til nyskaping og utforskning i sine utrykk.

Doblet kunstpotten

Hovedutvalget ønsket også å gi et ekstra bidrag til kunstfeltet, som er hardt rammet av koronapandemien, og vedtok å sette av 250 000 kroner ekstra til å dekke ytterlige stipender eller innkjøp av arbeider. Administrasjonen fikk i oppdrag å utrede en god løsning i dialog med feltet, som fremlegges for hovedutvalget i september. Utdeling av Kunstnerstipendene vil skje under et av høstens fylkesting.