Håper: Runar Svendsen i Drangedal Byggsenter på Bostrak håper å nå en omsetning på 20 mill i 2021. Hittil i år har det vært god omsetningsøkning.

Det hamres og snekres som aldri før i Drangedal

Selger byggvarer for nærmere 60 mill

I stedet for rådyre utenlandsreiser bruker folk nå i disse koronatider penger på å pusse opp hjemme eller hyttekjøp. Drangedalsposten har besøkt de tre byggsentrene i bygda, Refsdal Treindustri, Drangedal Byggsenter og Neslandsvatn byggsenter, der alle har hatt rekordomsetning så langt i år og kan samlet komme opp i mellom 50 og 60 mill kroner.

Vi besøkte først Refsdal Treindustri i Kåsdalen. Her traff vi daglig leder Helge Refsdal sammen med sine to sønner Espen og Tommy. Fjerdemann av de fast ansatte Stian Omnes var ikke til stede da vi var der.

Refsdal Treindustri har hatt jevn stigning i omsetningen hvert år. Fjoråret var veldig bra med en omsetning på rundt 20 mill kroner. Handelen hittil i år har også vært veldig bra, så far og sønner ser ikke bort fra at det i 2021 kan bli rekordomsetning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Byggsenteret har i tillegg til trevarer også en jernvarebutikk som er stor og oversiktlig med et stort utvalg redskap.

– Så handelen går uten problemer?

- Helt uproblematisk er det ikke. Det hender litt for ofte at det tar tid før vi får leveransene vi har bestilt. Så her er det en ustabilitet som kan være nokså kjedelig, sier Helge Refsdal.

Privat oppussing og vedlikehold

Dere er ikke så involvert i hyttebyggingen, men leverer mer varer til private som ønsker å pusse opp og kanskje renovere både det ene og andre. Folk har penger som brukes på oppussing og renovering fremfor dyre utenlandsreiser?

- Ja, det ser slik ut. Hus trenger vedlikehold og før eller seinere må man kanskje skifte ut kledning, utbedre verandaer og terrasser, mulighetene eller pusse opp innvendige røm, sier Helge Refsdal.

Fornøyde: Her er tre blad Refsdal. Fra venstre Espen, Helge og Tommy. De er fornøyde med at bedriften deres går godt også i koronatider. Ca 20 mill omsetter de for.

Prisstigning

- Prisene på trevarer har steget kraftig med prishopp på prishopp, det kan vel fort påvirke omsetningen negativt når det blir for dyrt?

- Vi har ikke merket noen slik effekt ennå, men det kan naturligvis komme, sier Helge Refsdal.

- Eksperter på området beskriver situasjonen slik at det er stor global etterspørsel etter tømmer, og da tømmer fra Skandinavia, Norge, Sverige og Finland, som har en meget god kvalitet. Ar barkbillene herjer i Canada har gjort at etterspørselen etter kvalitetstømmer er stort. Det blir også pekt på et det ”grønne skiftet” slår inn som miljøtiltak der trevirke er blitt mye mer aktuelt i de seinere åra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nedgang og oppgang

På Drangedal byggsenter på Bostrak treffer vi daglig leder Runar Svendsen. Han er også meget godt fornøyd med handelen hittil i år.

- Fjoråret ble ikke så bra for oss. Vi er mer avhengige av hyttefolket og i fjor var det vanskelig med full nedstenging for hyttefolket en periode. Nå er dette historie og hittil i år har vi hatt en sterk omsetningsøkning, sier Svendsen.

- Hva kan dere komme til å lande på i 2021?

- Det ligger an til det sterkeste år i omsetning noen sinne. Vi håper på rundt 20 millioner kroner. I halvåret vi har lagt bak oss er det en økning mellom 20 og 30 prosent, forklarer Svendsen.

- Hvor mange ansatte er det her nå?

- Vi er fire fast ansatte og tre sommervikarer, ungdommer som får såkalt lønnstilskudd for arbeid. En fin ordning, sier Svendsen.

- Hvem eier byggsenteret har på Bostrak?

- Det er ni lokale eiere, med Fyresdal sag og bygg med sine 55 % av aksjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GODE: Gode tall er det også for Neslandsvatn Byggsenter. Johnny Skoglund forteller at folk er flinke til å bruke byggsenteret som i fjor hadde omsetning på 14 mill kroner. Skoglund er en nøktern kar, men håper at 2021 kan bli det året da omsetningen slår alle rekorder.

14 mill på Neslandsvatn

Drangedalsposten tok turen til Neslandsvatn og byggsenteret der. Her traff vi på daglig leder Johnny Skoglund. Han kunne fortelle den samme historien om meget god handel, men også her har man merker ustabilitet av leveranser, noe som sikkert henger sammen med koronasituasjonen.

Skoglund forteller at lokalfolket støtter godt opp om butikken og at det går mot det beste år omsetningsmessig noen gang.

- Det er vi glade for. I fjor omsatte vi for 14 mill kroner og i år kan vi kanskje slå den rekorden, sier Skoglund, som forteller at byggsentret feirer 32 års eksistens i år.