Syrisk dag: Liv og røre på Drangedal bygdetun med framvising av syrisk, kurdisk og arabisk dans.

Syrisk dag på bygdetunet

Onsdag var det syrisk dag på Drangedal bygdetun. Det var mange som møtte fram denne dagen for å oppleve syrisk mat, musikk, dans og kultur.

Det var Trine Larsen, leder ved Drangedal Frivilligsentral, som hadde ideen til å arrangere syrisk dag på bygdetunet. I samarbeid med Drangedal bygdetun ved Johnny Stene, Drangedal Bygdehage ved Synnøve Bakken og Bygdetunet butikk og kafé og folk fra Syria bosatt i Drangedal kom arrangementet i stand.

Israa Leila fra Syria har hatt ansvar for en del av matlaginga i bygdetunkafeen i sommer, og det har vært salg av syrisk mat gjennom hele sommeren. Leila hadde også ansvaret for maten på syrisk dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syrisk dag: Israa Leila fra Syria hadde laga ulike typer syrisk mat til dagen.

William Sbeih fra Syria tok på seg å samle syrere bosatt i Drangedal til å presentere syrisk kultur denne dagen. En dansegruppe framviste tradisjonell syrisk, kurdisk og arabisk dans.

Syrerne inviterte bygdefolket

Denne dagen ble altså lokalbefolkningen og andre interesserte invitert av syrerne til å oppleve syrisk kultur, med bygdetunet som arena. Mange møtte fram, og også barnehagen benytta seg av tilbudet ved å legge turen til bygdetunet denne dagen. Falafel, syrisk kubbe og kylling var blant det som sto på menyen, og maten gikk ned på høykant. Etter hvert var det tid for danseoppvisning.

Syrisk dag: Hijazi og Sheherli innleda danseframvisinga med en spesiell type syrisk dans.

Syrisk, kurdisk og arabisk dans

William Sbeih hadde i tillegg til syrere, med seg to kurdere fra Syria i dansegruppa. Siden mye av syrisk tradisjonell dans er inspirert av arabisk dans, fikk vi oppleve både syrisk, kurdisk og arabisk dans.

Syrisk dag: Tradisjonell dans dabke.

En av de tradisjonelle dansene som ble framvist var ulike typer «dabke». Dabke er opprinnelig en arabisk folkedans som danses i forskjellige versjoner i flere land i Midt-Østen. I denne dansen danser man på rekke, med en i front som leder an i dansen. Vi fikk se både kurdisk og syrisk versjoner av dabke. Sheherli leda an i en spesiell type syrisk dans, som han hadde lært av sin far. Noen drangedøler prøvde også å lære noen dansetrinn.

Tradisjonelle drakter

Vi fikk også se folkedrakt fra Damaskus og en mer «internasjonal» arabisk drakt, som brukes i flere arabiske land.

Syria - et land med en rik kulturhistorie

Syria er et land med en lang, innholdsrik og interessant kultur, og ikke minst et fantastisk kjøkken. Syria har en spennende historie og rik og levende kultur med innslag fra flere tidsepoker og flere kulturer. En lang og rik historie gjør at det som i dag kalles syrisk mat kommer fra mange steder – her er det innflytelse fra både persere, bysantiner, osmanere og arabere. Syria regnes som arnestedet for det gode kjøkkenet i øst-middelhavet og det syriske kjøkken kan dermed på mange måter kalles et av verdens eldste kjøkken. I den syriske maten opplever man en eksplosjon av smaker, gode råvarer og en helt spesiell måte å krydre og smake til maten på.

Syrisk dag: Mange hadde møtt fram for å oppleve syrisk kultur.

På bygdetunet ble det denne dagen anledning til å smake på litt av denne spennende og rikholdige maten. Maten ble servert i Bygdetunet butikk & kaffestue.