Datasenterstrategi: Carl von Hessen i AQ Compute og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland under lanseringen av regjeringens oppdaterte datasenterstrategi.

Vil bli verdens mest bærekraftige datasenternasjon

Drangedal kommune har nylig vedtatt utbygging av datasenter i Tørdal og onsdag lanserte distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland presenterte regjeringens nye datasenterstrategi og dens satsing på digitalisering og den datadrevne økonomien.

- Norge har et unikt utgangspunkt for å bli verdens mest attraktive datasenternasjon. Vi har overskudd på fornybar energi, lave strømpriser, god digital infrastruktur og et kjølig klima. Regjeringen styrker nå satsingen på en bærekraftig datasenterindustri. Det vil gi mange nye arbeidsplasser i distriktene og bidra til å utvikle nye digitale tjenester i hele landet, sa distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland under lanseringen.

Lanseringen av datasenterstrategien - "Norske datasenter – bærekraftige, digitale kraftsenter" skjedde hos selskapet AQ Compute onsdag formiddag. I strategien lanserer regjeringen en rekke tiltak som skal bidra til bærekraftig vekst og flere arbeidsplasser i Norge. Strategien er en del av regjeringens satsing på digitalisering og den datadrevne økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viktig næring

­– Datasentre er viktige byggeklosser i vår felles digitale grunnmur. Uten datasenterindustrien vil ikke viktige samfunnsområder innen helse-, energi- og transportsektoren fungere. Under pandemien har behovet for datakraft vært enormt. Norge har en viktig rolle i å videreutvikle denne industrien, sier Helleland.

En analyse fra i fjor høst viste at norsk datasenternæring bidrar til nær 2000 arbeidsplasser i dag, og at den vil kunne bidra med over 11 000 arbeidsplasser i 2025.­

– Analysen viser at Norge har gode forutsetninger for å skape arbeidsplasser og aktivitet i lokalmiljøer der det etableres datasentre. Denne strategien vil bidra til ytterligere vekst og næringsutvikling, sier Helleland.

Bærekraft

Helleland mener det er helt sentralt at Norge lykkes med å legge til rette for bærekraftig næringsutvikling i hele landet, noe som vil bidra til flere fremtidsrettede arbeidsplasser.

­– Vi må bruke norske kraftressurser til å utvikle nye grønne næringer i distriktene og tiltrekke oss internasjonale investeringer. Norge har svært gode forutsetninger for å ta en større markedsandel av en stor internasjonal næring, sier Helleland.

I den nye datasenterstrategien presenterer regjeringen tiltak som skal bidra til økt vekst i datasenternæringen, samtidig som det blir lagt til rette for at utviklingen skjer på en bærekraftig måte. Blant tiltakene er å blant annet å stille krav til at datasentre utreder hvordan overskuddsvarmen (spillvarmen) kan utnyttes, samt etablere et nasjonalt varmekart for å sikre bedre ressursutnyttelse av spillvarme fra datasentre. Målet er at kartet og datagrunnlaget skal gjøre det enklere å utnytte overskuddsvarmen til andre formål.