Summende hage: Drangedal og Nissedal hagelag inviterte til hagebesøk hos Åge Blomstadli på Blomstadli der temaet var Summende hager.

En alvorlig prat om blomster og bier

På Blomstadli i Tørdal samlet det seg en en gjeng hageinteresserte og blomsterglade mennesker søndag. Selv regn la ikke noen demper på forsamlingen som søkte ly på verandaen og beundret hagen derfra mens praten gikk, blant annet om et alvorlig tema - insektsnedgangen.

Regn: Da det regnet som verst søkte de besøkende hagevennene ly på verandaen.

Det var Drangedal og Nissedal hagelag som inviterte til hagebesøk med temaet Summende hager, oppe hos Åge Blomstadli.

Beundrende: Mange var imponerte over frodigheten og størrelsen på blomstene til Blomstadli. Åge Blomstadli fortalte villig.

Blomstadli har en hage som bugner av ikke bare bygnende blomsterbed, men også områder dominert av grønne planter og avlagte, rustne landbruksmaskiner som nå fungerer som dekor og en røff kontrast til plantene. I bakgrunnen, bak skigarden, går hester og gresser, mens en liten valp løper ivrig rundt i hagen og hilser begeistret på alle gjestene og lurer på om ikke noen også vil leke litt. Man skulle tro at humlene surret villig rundt med sommerfuglene i denne blomsterfloraen, men regnet stoppet nok aktiviteten noe, selv om det ikke er den hele forklaringen. Insektsbestanden synker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klematis: Flere typer klematis slynget seg oppover paviljongen.

Livsviktige insekter

Åge Blomstadli kunne fortelle at 30 prosent av humlene i Norge er i ferd med å forsvinne og at 25 prosent, en fjerdedel, av de pollinerende insektene er utrydningstrua i Norge. Kantslått er en av årsakene, sa han og oppfordret de nær 20 besøkende i hagen sin denne dagen til å melde seg inn i Facebook-gruppa «Stopp kantslåtten».

Tett: Man skal ikke være redd for å plante i et tett mangfold. Og her er det staudene som dominerer - planter som kommer igjen år etter år.

I Norge er insektene som humler, bier, biller, blomsterfluer og sommerfugler, de eneste som pollinerer. Trær får jobben delvis gjort ved hjelp av vinden, men her på berget er det ikke som i sydligere strøk der også fugler, flaggermus og faktisk noen pattedyr hver på sin måte sørger for at plantene får formert seg videre. Likevel er over 75 prosent av verdens matplanter helt eller delvis avhengig av pollinatorer for å gi gode avlinger.

Enormt: Mange, store, flott bugnende blomster sammen i et bredt, langt og buet bed. Den engelske cottage stilen i bedet møtte en stram plen.

- I Frankrike, Tyskland, Østerrike og Sveits er de mye flinkere, der har de ikke lov til å ha store områder med kun en planteart lengre. I Tyskland må det være 6 meter brede gater med blomstereng gjennom hele landet, for at dyr og insekter skal ha områder å bevege seg fritt og uavbrutt på, fortalte Blomstadli med stort engasjement. Han opplyste med kyndighet om sitt publikum, at uten humla blir det dårlig med blåbær.

Intenst: Sterk rosa floks og rød solhatt i flott samplanting i rabatten.

Insektsvennlig hage

Blomstadli oppfordret til å tilrettelegge for insektene i hagen. Man kan ha planter insektene liker. Å klippe ned alt gresset på en gang hele tida er ikke bra for insektsbestanden og han oppfordret til å la det stå blomstereng igjen der en kan i hagen.

Lek: Enkelte var mer opptatt av å leke enn å kikke på blomster og planter. Alle ble tatt vennlig og ivrig i mot av denne unge valpen.

Arrangementet på Blomstadli var en del av Det norske hageselskaps kampanje Summende hager. På hageselskapets prosjektside summendehager.no kan man lese seg opp på temaet. De har også gitt ut en fin brosjyre som forteller om insekter og Naturvernforbundet har brosjyre om hvordan man kan anlegge en naturvennlig hage.

Klassikere: Klassiske hageblomster i uvanlig samplanting, lille, oransje og rosa.