Fra knallbesøk til det moderate

Turistbesøket i Drangedal har vært varierende, alt fra rekordbesøk og mer enn dobling av antall gjester til litt mindre enn normalt. Totalt sett har Drangedal vært godt besøk, og gjennomgangstonen er at turistene har trivdes i bygda.

Flere nyetableringer de seinere åra har gjort at Drangedal har fått et bredere tilbud til turistene i år. Foruten hotellet på Gautefall, som normalt har vært «motoren» i overnattingstilbudet i kommunen, har det dukket opp flere mindre etableringer, med alt fra glamping, skogshusvær og gårdsbutikk til bobilcamping, hytteutleie og badeland.

Drangedalsposten har tatt ei ringerunde til en del av turistbedriftene, små og store, for å høre hvordan turistbesøket i sommer har vært.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Greit nok

På Voje camping forteller campingvert Rolf Sverre Daleng at besøket har vært omtrent som forventet, men litt mindre enn i fjor, da det var eksepsjonelt bra.

– Det har vært greit. Noen få utenlandske gjester har kommet innom, men langt fra slik det var før koronaene. Gjestene i år har stort sett vært norske. Belegget på hyttene har vært bra, og en del bobiler har kommet innom, forteller Daleng, som legger til at campingplassen kommer til å ha åpent en stund til, utover høsten.

– Smekkfullt

I Sommerbua hos Sissel Dukefoss på Toke brygge har det vært veldig mye besøk.

– Med 24 – 25 grader i vannet store deler av juli, var det smekk fullt på stranda flere ganger, forteller Sissel Dukefoss, som har vært ansvarlig for kiosksalget i den gamle landhandelen til Lindtveit.

Sommerbua: Stadig flere oppdager området og det hyggelige tilbudet til «Sommerbua» ved Toke brygge. Når været også spiller på lag blir det rekordbesøk av slikt. Her fra åpningen 26. juni.

– Mange har oppdaget stedet, og det trekker enda flere folk til området. Vi har hatt to konserter, foruten åpningsdagen 27. juni, og alle arrangementene hadde godt besøk, både av fastboende og turister, forteller Dukefoss.

Rekordbesøk

På Hulfjell gård har det også i år blitt satt sesongbeste, og Jan Halvor Høidalen kan fortelle om rekordbesøk.

– Juli var kjempebra: lite nedbør og gode badetemperaturer. Vi har mer enn doblet omsetningen, og vi måtte ha flere ansatte på jobb enn vi hadde ansatt da antall gjester strømmet på, forteller Høidalen.

Doblet: Hulfjell gård har mer enn doblet omsetningen i sommer og måtte tilsette flere for å kunne betjene det store antall besøkende. Her er det Andreas Reinholdt Tørnes som har fått seg sommerjobb på besøksgården.

– Vi hadde 80 prosent belegg på de to utleiehyttene på gården i juli, mens besøksgården hadde cirka 6000 gjester. Det er vi veldig godt fornøyd med, forsikrer Høidalen, som registrerte at det var mye utenbygds folk som fant veien, i tillegg til en god del drangedøler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ellers har vi hatt kjemperespons på den nye matvogna med «Take-away»-meny. Mange båtfolk på Toke har svinget innom, men også hyttefolk og andre. Vi er kjempefornøyde med sommeren, konkluderer Jan Halvor Høidalen på Hulfjell.

Varierende

På hytteutleia til Gautefall-Sentralen kan Bodil Gautefald fortelle om varierende besøk, og konkluderer med en moderat sesong på de tre store utleiehyttene de har.

– Det er tydelig at dette har vært en campingsommer, fordi med så fint vær har nok sjøen og vannet tiltrukket mange, sier Gautefald.

På Gautefall Booking og Ski Lodge Gautefall kan Zara Taulbjerg opplyse at de har hatt en travel sommer med folk som har hatt bruk for én eller to overnattinger.

– Mange har vært på sykkelferie eller fottur, og det har vært lite utenlandske turister, oppsummerer Taulbjerg.

I fjor ble mange av leilighetene på Gautefall renovert, så derfor har belegget vært bedre i år.

Suksess med begrensninger

– Reisende med Tokedølen II har vært veldig bra på de oppsatte søndagsturene, og faktisk fullbooket, forteller kaptein Sondre Eie.

– Men dessverre kan vi kun være 20 personer om bord, på grunn av koronarestriksjoner, så faktisk har vi måttet kjøre ekstraturer for å få med oss gjester som vil på innsjøen. Det som har vært trasig er at de aller fleste charterturene forsvant med koronapandemien, selv om vi har hatt både bryllup og vennegjenger på tur. Her har vi gått glipp av mye trafikk, konkluderer Sondre Eie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At Tokedølen har ligget mye ved godt besøkte Hulfjell i sommer, har gjort at vi har fått vist fram båten til mange og fått en fin markedsføring, sier Eie, som er glad for at Tokedølen nå har fått på plass et elektronisk bookingsystem.

Fortsatt koronaår

På Villmarkseventyret bobilcamping på Lundeheia kan Fredrik Juel fortelle at de stort sett er fornøyd med besøket til å fortsatt være i et koronaår.

– Vi har hatt omkring 400 bobiler på besøk, hvilket tilsvarer omkring 1000 gjester. På de sju hyttene har vi hatt 161 besøk, med i snitt seks personer per opphold, noe som gir nær 1000 persongjester.

– Mens årets belegg på hyttene i juli var 50 prosent, og bare 4 prosent i juni, var det i juli i 2019 på hele 93 prosent, forteller Juel, og stusser litt over den store nedgangen.

– Nå er det snart jegerne som inntar hyttene våre, og til neste år har vi enda to nyrenoverte hytter å tilby, totalt ni, forteller Juel.

Stabburssommer

– Sommeren i stabburet har vært over all forventning. Vi har stort sett hatt fullt belegg i hele juli og fram til nå, og har bare hatt positive opplevelser med gjestene. Mange forskjellige folk og familier finner fram hit, og det er veldig moro, forteller Randi Berdal Hagen på Hjortehagen på Neslandsvatn.

– De fleste av gjestene opplever Neslandsvatn og Drangedal for første gang, og gir uttrykk for at de liker seg veldig godt i området. Det er mye å finne på i nærheten, samtidig som de syntes det var godt å trekke seg tilbake til roligere omgivelser på Neslandsvatn, avslutter Berdal Hagen.

Også på Yogalåva, ved Stenger i Kroken, hvor Turid Jørgensen Honerød har glampingtelt, har det vært godt besøk i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde åpent fra pinse, og fra da og fram til skoleferien var det litt hist og her. Fra skoleferien begynte begynte det å fylle seg ganske bra, og juli var helt fullt, – ikke ei eneste natt ledig, sier Turid.

– Aldri hatt flere

Hos Åse- og Vøllestadskogene i Fjellgårdane har de de siste årene fått et betydelig antall hytter og skogshusvær for utleie, og daglig leder Pål Kirkeby kan fortelle at de på deres 10 utleieenheter har hatt en veldig bra sommer.

– Vi har aldri hatt så mange gjester som i år. I juli var de fleste hyttene fullbooket, og det er fortsatt en del gjester i august, forteller Kirkeby.

hytte: Gamle, renoverte skogshusvær, uten internett og innlagt vann, er kjempepopulært å leie, slik som her i Åse- og Vøllestadskogene ved Langtjenn.

– Hyttene leies ut via inatur. De fleste hyttene er gamle skogshusvær eller eksisterende bygg som er blitt satt i stand. Når det gjelder dagsbesøk inn til skogsområdene for å fiske eller gå tur, så er det nok ganske likt som tidligere år, avslutter Pål Kirkeby.

Bygdetunsommer

På Drangedal bygdetun har det vært en aktivitet i sommer som aldri før, i bygdetunets snart 60-årige historie. Se egen sak.

Bildetekster: Til bua:

Bildetekst til Hulfjell:

Bilde til hytte:

Artikkelen fortsetter under annonsen.