Handle lokalt-dagen: Her grubles det over quiz-spørsmål.

Handle Lokalt-dagen til ære for kundene

Lørdag 16.oktober var det igjen klart for årets " Handle Lokalt" på Neslandsvatn, i regi av Coop Marked og Merkur-programmet. På Handle lokalt-dagen blir det gjort litt ekstra stas på lokalbefolkningen, som er lojale kunder.

På Handle lokalt-dagen på Coop Marked Neslandvatn var det rigga til med bord og stoler inne i butikken på en litt kald og hustrig høstdag, og det ble spandert kaffe og kake på kundene. Det var mange innom bare i løpet av den formiddagstimen Drangedalsposten var tilstede. Først var mannfolka, men damene møtte snart godt opp de også.

Lojale kunder

Daglig leder Morten Gare kunne fortelle at det er mange som er lojale kunder på nærbutikken, og at Handle lokalt-dagen er en dag der kundene blir gjort ekstra stas på. Morten og butikkmedarbeiderne Tove og Lee som var på jobb denne dagen sørga for at dagen ble trivelig for de som stakk innom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var laga en egen Kroken-quiz med et Coop gavekort som gevinst, der man kunne sjekke om lokalkunnskapen var på plass. 3 bagger med varer + fruktkurv ble også trukket blant kundene som handla denne dagen, sponsa av Driv energi, som er leverandør av drivstoff til butikken. Barna som var innom fikk også litt ekstra lørdagsnacks med seg.

Den viktige nærbutikken

-Nærbutikken er viktig for et levende lokalsamfunn. Både som servicesenter og som møteplass. Når du handler lokalt støtter du opp om det som skjer i lokalsamfunnet ditt. Coop Marked Neslandsvatn sponser også lokale lag og foreninger som Kroken Jeger og fiskeforening, Kroken Musikkorps og Kroken Idrettslag med i alt 40 000 kr i året, sier Gare.

Får til mye med samarbeid

– Vi samarbeider også godt med frivilligheten om f.eks sykkelløp på «Banen» og «førjulsmoro», med julegrantenning, servering av julegraut, kjøring med hest og slede med mer. Lag og foreninger har også basarer i butikklokalet, og når vi nå en stund ikke har hatt drift på Sagodden, har en del eldre i stedet hatt formiddagssamlinger ved butikken. Dersom butikken forsvinner blir bygda mindre attraktiv på alle måter, sier Gare.

God stemning

Det var god stemning rundt «kafébordene» lørdag formiddag, og mange benytta anledningen til å slå av en prat om små og store hendinger mens de koste seg med kake og kaffe. Folk var fornøyde med «Morten og jentene på Coop», som de synes gir mye tilbake til lokalsamfunnet. Butikken har blitt den naturlige samlingsplassen i bygda. Quizen var ikke så enkel, og krevde god allmennkunnskap om Kroken for å klare full skår.

Handle lokalt-dagen: Her ble det servert kake og kaffe. Både f.v. Jan Tveita og Arne Pedersen bruker først og fremst nærbutikken.
På besøk fra Skien: Ole Mattias Vidergot fra Skien var på besøk hos bestemor Ellen Vidergot i Stengerveien i høstferien, og fikk kake på butikken og litt ekstra til lørdagskvelden med seg på Handle lokalt-dagen.

En del av Merkur-programmet

Handle lokalt-dagen er et arrangement i regi av Merkur-programmet. I Drangedal er alle de tre matbutikkene utenfor Prestestranda Merkur-butikker; Coop Marked Neslandsvatn, Coop Marked Tørdal (Grova) og Joker Tørdal (Bø).

Merkur-programmet ble etablert i 1995, som et utviklingsprogram for butikker i Distrikts-Norge. Målet er å sikre folk i distrikta tilgang til en nærbutikk og en bokhandel av god kvalitet. Merkur tilbyr opplæring og rådgiving og arbeider for at butikkene skal få tilleggstjenester som øker lønnsomheten, sikrer videre drift og gir innbyggerne i lokalsamfunnet bedre tjenester. Programmet er eid av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Merkur er fra 2019 en del av Distriktssenteret. Koplinga mellom Distriktssenteret og Merkur betyr et faglig sterkere virkemiddel der butikkens rolle som lokal samfunnsutvikler, i samarbeid med kommunen, vil bli løfta fram. Merkur-programmet er et av mange tiltak i distrikts- og regionalpolitikken, der det blir lagt vekt på å styrke kommunenes rolle som samfunnsutvikler.

Merkur-programmet forvalter fem støtteordninger for distriktsbutikker på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Butikkene kan få investeringsstøtte til nødvendig oppgradering av butikken, pluss utviklingsstøtte eller servicestøtte. Butikkene kan også få investeringsstøtte til drivstoffanlegg. Bokhandlene kan få utviklingsstøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Distriktsbutikk og Merkurbutikk

En «Distriktsbutikk» er definert som en dagligvarebutikk med helårsdrift og fullverdig varesortiment som er eneste eller siste dagligvarebutikk i ei bygd eller et avgrensa geografisk område. Det er også et krav at butikken ligg i god avstand fra større byer.

«Merkurbutikk» er en distriktsbutikk som har tilknytning til Merkur-programmet. Det vil si at kjøpmannen eller butikken har vært med på Merkurs kompetanseprogram eller har aktiv dialog med en Merkur-konsulent med tanke på deltaking i programmet. Mange av butikkene har også fått økonomisk støtte til investeringer gjennom Merkur.

Pr. 1.1. 2021 var det registrert 585 Merkur-butikker. Det betyr at over 60 prosent at alle dagligvarebutikker i Distrikts-Norge er en del av Merkurs nettverk. Den gjennomsnittlige Merkur-butikken har ei årsomsetning på 9,0 mill. kr og en avstand på 17 km til nærmeste konkurrent. Tallet på Merkur-butikker har vært ganske stabilt det siste tiåret.

Nærbutikk med tilleggstjenester

De fleste Merkur-butikkene er knytta til ei av nærbutikk-kjedene. De viktigste kjedene er Joker (Norges-gruppen), Nærbutikken (Norges-gruppen), Coop Marked (Coop), Matkroken (Coop) og Snarkjøp.

Merkur-butikkene har en markedsandel på 78 prosent. Distriktsbutikker utenom Merkur har en markedsandel på 68 prosent. Det betyr at små Merkur-butikker har mer lojale kunder enn distriktsbutikker i større bygdesenter.

De minste butikkene er helt avhengig av ulike slags tilleggsinntekter for å kunne overleve. Merkur-butikkene tilbyr gjennomsnittlig 3-4 tilleggstjenester, utover salg av dagligvarer. Det mest vanlige er tippe-tjenester, utlevering av apotekvarer, sal av drivstoff og post i butikk.

Kilder:

- Institutt for bransjeanalyser AS (IBA)

- Distriktssenteret.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Merkur-programmet.no