La bilen stå: Ordfører Stina Sætre er bekymret for kjøring i ruspåvirka tilstand blant ungdom og unge voksne og for ungdom som sitter på.

Bekymret for fyllekjøring

Ordfører Stina Sætre (Sp) er bekymret for fyllekjøringen som foregår i Drangedal. Hun har skrevet brev til politimesteren i Sør-Øst politidistrikt der hun ber om mer politi i Drangedal. Samtidig oppfordrer hun voksne til å ta ansvar, mens kommunen jobber med en sak om «hjem for en 50-lapp».

Kommunen og politirådet har fått flere meldinger om kjøring i ruspåvirka tilstand blant unge voksne og om ungdom som sitter på, forteller Sætre til Drangedalsposten.

Lite synlig politi

– Jeg har en generell bekymring for lite synlig politi. Vi er ikke misfornøyd med de vi har, men de har for lite ressurser til å være her mer, sier Sætre til Drangedalsposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Om det hadde vært mer politi ute og tatt stikkprøver kunne det hatt en forebyggende effekt, sier Sætre.

I brevet til politimesteren skriver ordføreren at som et ledd i arbeidet mot holdningene til at det er greit å kjøre i ruspåvirka tilstand både på veien og på Toke på sommeren, hadde det vært viktig med politi som kunne være mer tilstede i Drangedal og at det hadde hatt en forebyggende effekt.

– Vi mener det er viktig med et lokalt forankret politi som kjenner innbyggerne og geografien i sitt område. Vi ønsker et synlig politi og et tilgjengelig politi som kan forebygge og være til stede også når det ikke har skjedd noe alvorlig, skriver Sætre.

Samfunnsansvar

– Det handler om holdninger, og vi må gjøre et holdningsarbeid, sier Sætre.

– Holdninger er vel og bra, men en kommer ikke hjem på den måten?

Sætre er enig. Hun påpeker at arbeid mot fyllekjøring og annen kjøring i ruspåvirka tilstand er et samfunnsansvar som alle må være med å ta. Det er det samme som arbeid mot mobbing, det er et samfunnsansvar som alle må være med på, sier ordføreren. I kommunen jobbes det med en sak som ungdomsrådet står bak, om «Trygt hjem for en 50-lapp». Saken er ikke ferdig ennå, men Sætre forteller at det i første rekke er tenkt som et prøveprosjekt et år.

Men også foreldre og andre voksne rundt ungdommene har et ansvar for at ungdommene kommer seg trygt hjem.

– Foreldre må vite hvem ungdommene er sammen med og ta ansvar for å sørge for at de kommer hjem trygt, sier Sætre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er også redd for at ungdommene er redde for å si fra og sladre på hverandre, å «snitche». Også ungdommene og de unge voksne selv må ta ansvar, mener ordføreren.

– Det er også et samfunnsansvar å si fra når noen kjører i fylla. En kan ikke bruke som unnskyldning for ikke si fra at en ikke har politi her.