Film: Igjen har filmfotograf Hans Fredrik Dale satt sammen to nye filmer med fortellere fra Tørdal. Én om juletradisjoner og andre historier, og én om Eikåsen og folkene der. Nestleder i ungdomslaget, Aud Kleiv, gleder seg til å invitere bygdefolk og andre som måtte ha interesse av denne historiefortellingen fra Tørdal, her foran motivet lærer Sigfred Hovda malte i 1959 av utsynet fra Østigard Bø mot Rønnomnibben.

Ny Dale-film om Tørdal

Søndag 21. november er det igjen klart for premiere på to nye filmer som Hans Fredrik Dale har lagd fra hjembygda Tørdal. Stedet er Furuheim på Bø i Tørdal der UL Breidablikk er vertskap.

Nå som det igjen blir muligheter til å samles mange, inviterer UL Breidablikk til filmkveld på ungdomshuset Furuheim på Bø i Tørdal, søndag 21. november.

Juletradisjoner

Det er to filmer som har premiere denne dagen, og trolig blir det to forestillinger samme ettermiddag og kveld. Den første filmen heter «Jul i gamle dager og andre fortellinger», forteller filmfotograf Hans Fredrik Dale. Han har i mange år samlet filmopptak og intervjuer med gode fortellere fra bygda, og denne gang er det Johanne Rosland, Simen Sydtveit og Jørgen Hansen Gautefald han har komponert en 54 minutter lang film.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filmet over mange år

– Johanne og Simen forteller om julefeiring slikt de mintes den fra sine barndomsår og slik den artet seg for dem og familien, både når det gjaldt forberedelser, gaver, matlaging og andre tradisjoner. Jørgen forteller en del fra sitt liv, og han var en usedvanlig god forteller, minnes Hans Fredrik.

– Alle er gått bort og opptakene er gjort over en lang periode; de eldste for over 25 år siden, forteller Hans Fredrik, men legger til at han har en del ferske opptak med Elling O. Lia (89) i Fjellgårdane, som fortsatt har mye interessant å fortelle og deltar i den nye filmen.

Folket på Eikåsen

Opplegget på kvelden er at det blir ei lita pause med muligheter for å få kjøpt litt kaker, pølser, kaffe og brus, før andre avdeling er en 45 minutter lang film om «Eikåsen og folket der». Her er det Knut Asbjørn Bø, Per Naas og Abraham Melås som forteller, og også disse tre personene er døde for en del år siden, forteller Hans Fredrik videre.

Forhåndsbestilling

– Opplegget er at folk må bestille plass, fordi det er begrenset antall personer som kan slippe inn. Erfaringsmessig er disse filmframvisningene svært populære, så det gjelder om å være tidlig ute skal en sikre seg inngang, avslutter Aud Kleiv fra arrangøren UL Breidablikk.