Glad: Fungerende ordfører Stina A. Sætre (Sp) er glad som for økning i folketallet.

Ordføreren jubler over vedtak

Ordfører Stina Sætre, Sp, lyser opp glad når hun får overbrakt nyheten av Drangedalsposten. - Det er jo kjempebra! Tirsdag 23. november vedtok nemlig hovedutvalg for næring og reiseliv at Drangedal skal bli en av omstillingskommunene fra 2022. Dermed får kommunen 1,8 millioner i 2022.

Det ble altså Drangedalsposten som ga nyheten til ordføreren som har sittet opptatt i møtevirksomhet.

– Det har ikke jeg fått med meg, utbryter hun spontant når vi forteller om det enstemmige vedtaket. - Det er jo kjempebra!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har søkt om tre millioner, så vi hadde ønska oss mer, men vi er glad for å være inne i systemet. Andre har jo også fått mindre midler første året, så da blir det vel mer etterhvert, kommenterer hun. Det er akkurat det fylkesdirektøren skriver i saksdokumentene: «Drangedal kommune skal inn i oppstartsfasen og får derfor noe lavere beløp i 2022 enn Kragerø og Fyresdal, da det vil være først i 2023 at kommunen for fullt vil være i sin gjennomføringsfase».

– Jeg håper at dette gjør at vi får skapt flere arbeidsplasser i Drangedal, sånn de har fått til i Kragerø. En av begrunnelsene er i søknaden var jo at Drangedal bilruter har tapt mange arbeidsplasser. Vi trenger sårt flere arbeideplasser for å få flere innbyggere! sier Sætre, før hun legger til:

– Jeg sitter sammen med opposisjonsleder Trond Jarle Roaldstad, Ap, og dette er vi begge veldig fornøyd med! ler hun fornøyd.

Det var et enstemmig hovedutvalg som vedtok at Drangedal kommune får innvilga sin søknad om å bli omstillingskommune. Det er fylkestinget som fatter det endelige vedtaket, men alt tyder på at vedtaket blir stående.

Prosjektleder

Dette betyr at Drangedal kommune kan gå i gang med prosessen om å søke etter en prosjektleder. Bernt Dahle i Drangedal næringsforening sa nylig i et møte i Næringsforum at næringsforeningen ser for seg at prosjektstillingen bør sees i sammenheng med at næringssjef Tore Halvorsen går av med pensjon på nyåret. Næringsforeningen ønsker seg en dynamisk, ekstrovert person med et stort nettverk i næringslivet. Dette har de spilt inn til kommunens administrasjon og politikere.

Forventninger: Bernt Dahle, leder av Drangedal næringsforening, har forventninger til en prosjektleder og kommende næringssjef som er utadvent, engasjert og har et godt nettvrk og kompetanse innen næringsutvikling.

Kragerøs omstillingsprogram som er godt i gang, søker også etter prosjektleder for tiden. Forrige prosjektleder gikk nylig av etter å ha fått jobb som lokalbanksjef i Skagerrak sparebanks avdeling i Kragerø. Dette som følge av jobben hun, Kari Theting, har gjort som leder i omstillingsprogrammet.

Denne uka har for øvrig Drangedal kommune lyst ut to ledige stillinger i sektor for bygg, eiendom og kommunalteknikk.

Drangedal tok initiativet

I saksfremlegget skrev fylkesdirektøren at Drangedal kommune har etter eget initiativ tatt kontakt med Vestfold og Telemark fylkeskommune for å se om det er grunnlag for å kunne iverksette et omstillingsprogram. De har også over tid hatt kontakt, og fått orientering i kommunestyret fra Kragerøs omstillingsprogram. Drangedal viser selv til nedleggelse av Drangedal bilruter og negativ befolkningsutvikling som hovedårsaker til å søke omstillingsmidler. De oppgir også bostedsattraktivitet som følge av «mobbesaken» knyttet til grunnopplæringen som et tilleggsmoment for å søke omstillingsstatus. Innspillsdokument til KMD gir i følge fylkesdirektøren, fyldig omtale av Drangedal og analyser gjort av kommunen gjennom «avklaringsfasen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fylkesdirektøren skriver at de tolker det foreløpige statsbudsjettet for 2022 slik at det er gitt aksept for å igangsette omstillingsarbeid i Drangedal kommune og gi dem omstillingsstatus. Videre står det: «Avklaringsfasen viser tydelig at kommunen har utfordringer som fordrer ekstraordinær innsats. Erfaringene fra de øvrige gir grunn til å tro at det gjennom et målrettet omstillingsarbeid over tid bør være mulig for Drangedal kommune å oppnå arbeidsplassvekst, økt innflytting og styrket omdømme».

Vedtaket om å være omstillingskommune gjelder for perioden 2022-2024 med mulighet for å søke i ytterligere tre år.