Sparebankprisen 2021: Gunnar Skarstøl mottok Sparebankprisen for 2021, som besto av 15 000 kroner og et diplom, med en portrett-tegning av vinneren. Tegning og utforming av diplom: Roar Brødsjø.

Sparebankprisen 2021 gikk til Gunnar Skarstøl

Sparebankprisen fra Drangedal Sparebank ble opprettet i forbindelse med bankjubileet i 1986. Det fikk navnet jubileumsfondspris og i statuttene står det at prisen skal gå til en person eller lag/forening som har utmerket seg i lokalsamfunnet.

Det var lederen i forstanderskapet i Drangedal Sparebank og leder i jubileumsfondsstyret, Tyke Tveit, som delte ut Sparebankprisen under julemarked-arrangementet på Drangedal bygdetun. Prisvinneren fikk utdelt en sjekk på 15 000 kroner og diplom fra Tyke Tveit og en flott blomsterbukett fra banksjef Kjell Nærum.

Drangedalsposten gjengir fra presentasjonen Tyke Tveit ga av årets prisvinner:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Drangedal Sparebank er Drangedals lokale sparebank som har drevet fra 1936, med røtter tilbake til 1850 tallet, og som i dag er lokal bank også i Kragerø kommune – kontor i Sannidal og Grenlands kommunene – kontor i Porsgrunn og i Nome kommune. Banken driver godt og er opptatt av å tilby god gammeldags kundeservice fra lokale kontor med lokale rådgivere.

Drangedal Sparebank deler hvert år ut en jubileumspris, denne prisen har til formål å stimulere virksomhet av tiltaksmessig og kulturell art i Drangedal kommune. Fondsstyret har inneværende år vedtatt å tildele Sparebankprisen 2021 til en kandidat som gjennom mange år har vært med å påvirke og sette positive fotspor i Drangedals lokalsamfunn, men også utenfor Drangedals grenser.

Fondsstyret har lagt til grunn:

Prisvinneren har med sitt personlige engasjement og virke, jobba aktivt i roller på flere arenaer for å styrke lokalsamfunnet i Drangedal kommune og samtidig bidratt til at innbyggerne i alle aldre har kunnet nyte godt av prisvinnerens innsats og kunnskap.

Prisvinneren har i ei årrekke engasjert seg i bygdas kulturliv, næringsliv og kommunal virksomhet, og satt varige gode spor etter seg i bygda vår. Engasjementet og drivkraften er sterkt personlig.

Prisvinneren, som ikke er født i Drangedal, har vokst opp litt sør for Drangedal, og flytta til bygda i 1974. Oppveksten på gård har nok vært med å prege prisvinnerens interesser, engasjement, og verdisyn. Han er glad i naturen, aktivitet ute i naturen og har praktisk tilnærming til arbeidslivet og læring i livet. Etter endt skulegang i ung alder ble det Kristiansand og 4 år på lærerskolen.

I 1974 valgte han å kjøpe et gårdsbruk i Drangedal, det gav prisvinneren muligheten til å drive med jordbruk og skogsdrift. Samme året fikk han jobb som lærer ved Solberg skole. Han fikk muligheten til å jobbe som lærer ved flere skuler i bygda, samt 1,5 år ved Rønholt skole i Bamble.

Men etter 4 år ønska han å etterutdanne seg, da blei det 1 år på Notodden, med spesialisering innafor trearbeid, arbeid med nevane og sløyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Notodden traff han sin livs kjærlighet i 1978, jenta er fra Trøndelag og sammen stifta de familie og busatte seg igjen i Drangedal i 1980, etter et kort opphold i Flekkefjord. Han omtaler sin kone som enestående og sammen har de budd på gård på Ettestad og fått 2 flotte unger og 4 barnebarn, 2 gutter og 2 jenter, som jevnlig er på besøk og som han har stor glede av å være sammen med.

Da han flytta tilbake til Drangedal fikk han igjen jobb som lærer i skolen. Han har hatt gleden av å ha mange av bygdas unge innbyggere som elever i sløyd og trearbeid. Ofte har nok undervisningen vært lagt opp på en noe mer praktisk måte og i andre omgivelser enn sløydsalen på skolene han har undervist ved.

På samme tid – i 1980 - ble han medlem og begynte å engasjere seg i bygdas store kulturattraksjon – Bygdetunet. Han har vært engasjert i styret som styremedlem i mange år, og fra 2000 til 2018 har han vært daglig leder. Han har lagt ned et betydelig arbeid med sitt virke og engasjement for Bygdetunet, til stor betydning for mange av bygdas innbyggere og ikke minst gjester og turister. Fremdeles er han aktiv og engasjert som «kjentmann» i bygdetunets virksomhet.

Tidlig på 90-tallet hadde han et opphold i Rauland der han lærte seg restaurering og noe seinere kurs og arbeid med lafting hos mester og legende Tor Homleid. I dag er han kjent for sin laftekunnskap og tilbyr lokalt lafta produkter med laftekasser som anneks, boder og bikkjehus etc. Dissa har han solgt mange av både lokalt og utenfor Drangedal.

Personlig har eg gått på laftekurs hos han som de fleste nå gjetter hvem er og eg har hatt utrolig glede av både kurset og lafting av egen hytte etter kurset. Eg har au hatt stor glede av å få bli kjent med både humor og lynne hos prisvinneren.

I senere tid blei det bevilget midler til at skolane i bygda skulle ha en uteplass og at uteplassen skulle ha en gapahuk – denne skulle være av laft. Prisvinneren har hatt gleden av å benytte skoleelever og au våre nye innbyggere (innvandrere) til å lafte dissa gapahukane og sett de opp der skolen bestemte at de skulle stå.

I 1998 kjøpte han Voje Sag – en lokal næringsvirksomhet som på mange måter er et lite «landemerke» i Bygda. De fleste legger merke til Vojesaga når du kjører mot Stranna med sine mange karakteristiske reklameskilt.

Voje Sag er en bedrift med lang historie og tradisjon i bygda, her har prisvinneren sida slutten av 90-tallet drevet sagbruk med eget tømmer, samtidig som han har hatt elever i undervisning og har kunnet tilby lokalt produserte materialer og laftede produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prisvinner har engasjert seg på mange arenaer innafor skoleverket, kultur, lag og foreninger og i næringslivet.

Det er en stor ære og glede å meddele at Fondsstyret har besluttet å tildele Gunnar Skarstøl Sparebankprisen 2021 som er på kr. 15.000 + diplom.

Gunnar Skarstøl er en hedersmann som med sitt personlige engasjement og sin betydelige innsats i skoleverket, i kulturlivet og næringslivet har satt Drangedal på kartet og bidratt positivt til utvikling av unge innbyggere, samt gjennom gode kultur- og næringstilbud hatt betydning for hele bygda. Dette har bidratt til god utvikling av lokalsamfunnet og det lokale næringsliv. Og ikke minst bidratt til å videreformidle bygdas flotte historie og kulturarv – som en av bygdas beste ambassadører!«