Foreslår nye støtteordninger for lokalradio og småaviser

Medietilsynet foreslår mellom anna at aviser med mellom 1000 og 2000 i tal på abonnement/laussal bør få om lag 200 000 kroner ekstra. Drangedalsposten er i denne gruppa.

Medietilsynet har på oppdrag frå Kulturdepartementet gått gjennom dagens ordningar for direkte mediestøtte og vurdert behovet for endringar og nye støtteordningar. Utgreiinga er ein del av førebuingane til stortingsbehandlinga av fireårige styringssignal for den direkte mediestøtta for perioden frå 2023 til 2026.

Medietilsynet foreslår ny driftsstøtte for lokalradioane

Medietilsynet foreslår ei ny driftsstøtteordning med ei årleg ramme på 20 millionar kroner for å styrke journalistisk produksjon i lokalradioar med konsesjon til drift på FM og DAB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Lokalradioane bidrar til det samla mediemangfaldet, men har sårbar økonomi. Samtidig er digitaliseringa kostnadskrevjande. Dagens støtteordningar for denne gruppa er i hovudsak prosjektbasert, og vi foreslår no ei driftsstøtte for å styrke produksjonen av lokaljournalistikk i lokalradioar med redaksjonelt tilsette, skriver Velsand.

Medietilsynet foreslår også nokre endringar i dagens støtteordning for lokalkringkasting, blant anna å auke den årlege løyvinga til digitalisering av lokalradio med fem millionar kroner. Endringsforslaga gjer at støtta til lokalradio meir enn doblar seg totalt og blir på cirka 47 millionar kroner årleg.

Fleire tiltak skal styrke dei minste lokalavisene

Medietilsynet foreslår fleire endringar i dagens produksjonstilskottsordning for å styrke dei minste lokalavisene.

– Høgskulen i Volda har komme fram til at over 60 norske kommunar har svak eller manglande journalistisk dekning. Samtidig ser vi at dei minste avisene har mest sårbar økonomi. Derfor foreslår Medietilsynet fleire tiltak som kjem små lokalaviser til gode, skriver Velsand.

Eitt av forslaga er å inkludere aviser med mellom 750 og 1000 i tal på abonnement/laussal i bestemte utkantkommunar i ordninga. Medietilsynet foreslår også at aviser med mellom 1000 og 2000 i tal på abonnement/laussal bør få om lag 200 000 kroner ekstra. Endringane har ein kostnad på elleve millionar kroner årleg.

Forslaget om å gi ei årleg støtte til Senter for undersøkande journalistikk (SUJO) på to millionar kroner, slik at senteret kan hjelpe små medium med graveprosjekt, skal også bidra til å styrke lokalavisene.