medaljer: MEDALJER: Her er veteranene med medaljer på brystet. Sittende fra venstre: Knut Bergane, ordfører Stina A. Sætre og Knut Tveita, Bak fra venstre Jens Tore Aakre, Knut Olav Ettestad og kaptein Olav Aalandslid fra Forsvaret.

Medaljer til Knut & Knut

Tirsdag ettermiddag var det utdeling av medaljer fra innsatsen i Tysklandsbrigaden for Knut Bergane (95) fra Tørdal og Knut Tveita (94) fra Kjosen. De var i Tysklandbrigaden i henholdsvis 1947 og 1948.

Jens Tore Aakre fikk også en utmerkelse for gjennomføringen av «I sabotørenes forspor» tidligere i år og som er behørig omtalt i Drangedalsposten. Ha fikk en nylaget Coin-medalje til minne om Leif Tronstad.

Det var kaptein Olav Aalandsli fra Forsvaret som sto for utdelingen av medaljene, og nok en gang hadde Knut Olav Ettestad funnet fram til nye Tysklandveteraner fra glemselen. En tredje som også fikk utmerkelsen var Gunnar Grunnsund fra Kroken, men som har bodd i Australia mesteparten av sitt liv. Medaljene ble overlevert ham hjemme i Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

God hukommelse

Det ble en trivelig stund sammen med de dekorerte veteranene. Begge husket meget godt og fortalte om inntrykkene fra krigens ødeleggelser. Særlig i Hamburg som vesten var som en ruinhaug. Begge fortalte om den spesielle og svært ubehagelige lukten som de mente var liklukt. Under ruinene lå det trolig titusener døde mennesker.

Turen med båten Svalbard, som tok 4000 soldater, var også et kapittel for seg. Knut Tveita fortalte om hvordan det ble om bord når uværet herjet og alle landkrabbene begynte å spy. Da var det ikke akkurat særlig delikat om bord, minnes han leende.

Ellers gikk det i forskjellige småhistorier og episoder der det var tydelig at de norske soldatene synes synd på mange tyskere som hadde det veldig vondt og vanskelig. Særlig ungene og hvor fattigslig de hadde det gjorde inntrykk.

Ordfører Stina A. Sætre takket på vegne av oss alle for den innsatsen som ble gjort av Tysklandsbrigaden, og de nordmenn og drangedøler som deltok der.

Det ble en veldig fin sammenkomst med to godt tilårskomne herrer som fikk sine velfortjente medaljer.