Ukas Doktorprat

Nå er vi i en fase med bremsing av coronasmitten (Omikronvarianten), slik at ikke så mange blir syke samtidig. Det gjelder spesiell de som er viktige for å holde hjulene i gang - så som politi, e-verksansatte, renovasjon (søppelkjøring), pleie - og omsorgspersonell/ helsepersonell og alle andre som er viktige. I kommunen forbereder vi slike situasjoner gjennom planer og vi tenker gjennom hva som vil skje hvis..! Man kaller det beredskapsplanlegging. De fleste av oss planlegger litt fremover og helst tenker også litt på hvis… selv om det er noe vi helst ikke vil tenke på!

Vaksinering er planlegging fremover: Det er ikke sikkert at vi blir syke, men vi forbereder kroppen vår på det. Som kommuneoverlege er jeg med på slik planlegging og i fellesskapet med andre i kommunen lager vi smittevernplan og helseberedskapsplan som en del av kommunens beredskap slik at vi vet hva vi skal gjøre når uforutsette ting skjer. Vi ser effekten av slik planlegging i form av at ambulansene eller legehelikopter kommer ved akutt sykdom, at brannvesenet og politi rykker ut ved trafikkulykker og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhåpentligvis ser vi snart enden av denne pandemien i vår verden. Vi har mange andre utfordringer fremover: Våre unger må venne seg igjen til et liv i fellesskap, vi må venne oss til å være sammen igjen og sette pris på å møte hverandre. Det er nå i pandemien vi har blitt kjent med savnet etter fellesskapet og hyggelig samvær uten meteren og munnbind!

Walter Gdynia,

kommuneoverlege