Nytt kurs starter i vår: F. v. kursholder Karina Valbø, leder for frisklivssentralen Eldbjørg Lia Ettestad og kursholder Tone Robertsen.

Har du tunge dager?

De siste par åra har vært tunge for mange og nå med vintermåneder bak en og krig i Europa, kan de tunge tankene ha tatt overhånd for enhver. Frisklivsentralen tilbyr nå kurs i hvordan du kan håndtere depresjonen.

KID – forkortelse for kurs i depresjonsmestring – har blitt arrangert av Frisklivssentralen i Drangedal fire ganger tidligere. Forrige gang var rett før koronapandemien nådde Norge, og det har naturlig nok vært en pause i kurs-arrangering siden da. Men nå er det åpna for påmelding til nytt kurs, med nye kursholdere.

Leder for Frisklivsentralen i Drangedal, Eldbjørg Lia Ettestad, er glad for å ha fått på plass de nye kursholderne, Tone Robertsen og Karina Valbø. De to er sykepleiere med flere års erfaring med å jobbe med mennesker med psykiske utfordringer. Valbø har i tillegg videreutdanning innen psykiatri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For noen få uker siden var de to på en ukes intensivt kurs, der de gikk gjennom alle delkapitlene i den nye kursboka. Dermed har de selv fått testa ut metodene og verktøyene som de nå skal holde kurs om for andre.

Kurs, ikke terapi

– Vi vil gjerne presisere at dette er et kurs, ikke terapi, sier Valbø. - Men kurset bygger på kognitiv terapi som metode, og kursdeltakerne vil lære om hvordan de kan bruke kognitiv metode i sin egen livssituasjon og med egne utfordringer.

Med kurset følger det ei kursbok, som deltakerne får til odel og eie mot en liten kursavgift, og som kan være nyttig å bruke også videre etter endt kursperiode.

– Disse kursene er et veldig godt konsept som har vært brukt siden år 2000. Nå kjører vi kurs med helt ny kursbok, som er enda bedre og med lettere tekst. Boka er i seg selv et nyttig verktøy og kurset kan vi vel si er en bonus, sier Robertsen.

Eldbjørg Lia Ettestad har tidligere vært kursholder for KID, og kan fortelle at det på de fire foregående kursene har vært god påmelding og tilbakemelding på at kurset har inneholdt matnyttige og enkle metoder for å mestre depresjon og nedstemthet.

For-samtaler før kursstart

En trenger ingen henvisning fra lege for å delta på kurset, men kursholderne forteller at de kommer til å gjennomføre for-samtaler med hver enkelt for å kartlegge status og informere den enkelte nærmere om hva kurset går ut på.

– Kurset passer for den som har lett til moderat depresjon av mer langvarig art, men også for den som opplever tidvis eller sesongbasert nedstemthet, opplyser Ettestad.

Kursholderne følger klare retningslinjer og setter rammene for kurset. Kurskveldene er lagt opp slik at det først er repetisjon fra forrige gang, og deretter går kursholderne gjennom nytt stoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er rom for alle tanker og følelser, men folk er forskjellige, og de som ikke vil, trenger ikke si noe på kurskveldene. Det er selvsagt taushetsplikt innad i gruppa og for oss kursholdere, sier Robertsen.

Nyttige metoder og verktøy

– Intensivkurset som vi gjennomgikk i uke 9, gjorde oss mer bevisst på egne tankemønstre og hvordan følelser blir påvirka av dette. Egentlig synes vi metodene og verktøyene vi har lært om virker veldig nyttige for de aller fleste, sier Valbø og Robertsen.

Det blir først 8 kurskvelder fra slutten av april og utover, med rom for å bearbeide nytt stoff mellom kveldene. Deretter blir det to «etter-kvelder», der en får oppfølging etter å ha jobbet med eget stoff; en kveld 9 i slutten av juni og kveld 10 blir over sommeren i august.

– Det er viktig med en god gruppedynamikk og vi må derfor helst ha 8 påmeldte for å holde kurs i vår. Hvis det ikke blir nok påmeldte i vår, prøver vi på nytt til høsten. Men vi håper jo at folk melder seg på til vårens kurs. Disse kursene har vært populære tidligere, og det er kanskje flere som kan kjenne behovet for et slikt kurs etter en lang pandemi-periode, sier Ettestad.

– Målet vårt er at kurset med to og en halvtimes økter skal bli en trygg plass å komme til. Vi tror kurset kan være nyttig for mange, om det så er på grunn av opplevd depresjon og nedstemthet for en kortere periode eller over lengre tid, avslutter de to kursholderne Valbø og Robertsen.