Flotte: Like ved fylkesveien ved Nås, på jordet inntil elva, kunne man igjen studere disse store og flotte fuglene spasere omring på jakt etter mat. De har trolig kommet fra den store tranesamlingen på innsjøen Hornborga i Vestgötaland i Sverige. Hit kommer de fleste av tranene og oppholder seg noen dager før de legger ut på siste etappe til resten av Skandinavia, blant annet Drangedal.

Ny visitt av sjeldne gjester

I godt over ei uke nå har et tranepar tatt seg en rast like inntil veien i øvre enden av Nåsvannet. Dette er trolig en mellomlanding på vei videre. Og det er trolig de samme tranene som var her i fjor vår en lang stund. Tranene er store fugler med et vingespenn på over 2 meter.

Disse tranene, som er av den skandinaviske arten, overvintrer i Sør- Europa og spesielt Spania. Tidligere overvintret tranene stort sett i Nord-Afrika, men her ble de jaktet på. Det ble så etablert store fredede områder i Spania der stadig flere og flere traner overvintret. Nå har nesten 30 000 av disse store fuglene samlet seg ved innsjøen Hornborga i Vestgötaland i Sverige. Når alle disse fuglene setter i gang med hvert sitt nebb er det et vanvittig lydnivå. Denne innsjøen ble delvis tørrlagt i jordbruksøyemed, men så ble det besluttet og tette dreneringsgrøftene og vannet i sjøen har steget med 90 cm. På markene omkring blir det i perioden tranene er der spredt 150 tonn korn, slik at fuglene får ekstra energi på sin siste etappe mot sitt hjemsted.

Hvor tranene ved elva ved Nås blir av er det vel ingen som vet, men kanskje de hekker en eller annen plass i Kjosen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjelden på 50-tallet

I fuglebøker fra 50-tallet står det at tranen var en meget sjelden fugl i Norge. Men dette stemmer ikke med dagens bestand. Tranen er en av artene som har hatt kraftigst vekst i Norge. Dette har også medført at tranen har måttet utvide sine områder betraktelig og hekker nå helt ned til kystområdene, ifølge ornitolog Morten Ree i Norsk ornitologisk forening. Den har så vidt undertegnede kjenner til hekket i Åse Vøllestadmarka gjennom mange år.

Tranen er en vadefugl som trives best i våtmarksområder og store myrstrekninger. Men denne store fuglen er ikke «mors beste barn» idet den mer enn gjerne spiser egg fra andre fugler og er heller ikke snauere enn at den spiser fugleunger.

Fuglen ruver godt både på bakken og i lufta. De største kan oppnå en høyde på 1,30 m og et vingespenn på 2,20 cm.

(Kilder: Wikipedia, Aftenposten)