Kraftutbygging: Her vil Drangedal Kraft bygge ut Buvasselva Kraftverk.

Skal bygge ut Buvasselva Kraftverk

- Skal alt bli elektrisk så må vi være med på det grønne skifte vi og, sier Jan Guinnar Thors, daglig leder i Drangedal Kraft AS. Selskapet har besluttet å bygge ut Buvasselva Kraftverk, og samtidig inngått kontrakt med Tinfos Entreprenør AS på en totalentreprise for hele prosjektgjennomføringen.

(Saken er oppdatert)

– Med de kraftprisene som er nå og de prognosene for energibehov som er, så har vi trua på at det er økonomi i denne utbygginga, sier daglig leder i Drangedal Kraft AS, Jan Gunnar Thors til Drangedalsposten. Selskapet har hatt godkjent konsesjon for anlegget en stund, men inntil nå har det ikke vært økonomi i prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Godkjent

Buvasselva kraftverk utnytter et fall på 85 meter i Buvasselva og ligger i både Nissedal og Drangedal Kommune. Vassdraget er fra før regulert i forbindelse med drift av Suvdal kraftverk og Nye Suvdøla kraftverk.

Konsesjonssøknaden ble sendt NVE i 2019, NVE sendte saken til ordinær behandling i Drangedal kommune og ble så vedtatt i kommunestyret.

– Jeg oppfatta at dette var en uproblematisk sak, sier Jan Gunnar Thors og henviser til at vassdraget allerede er regulert.

Blir kraftverk: Her er inntaksområdet for Buvasselva kraftverk. Stedet for inntakskum er merket i venstre bildekant

– Tiltaket krever ingen nye reguleringer eller overføringer fra andre vassdrag, opplyser Jan Gunnar Thors, daglig leder i Drangedal Kraft AS.

Fornybar

Kraftverket har ifølge Drangedal Kraft en kostnadsramme på kr 26 mill og skal ferdigstilles høsten neste år og vil gi ren fornybar strøm til ca. 200 boliger eller 400 fritidsboliger med en årsproduksjon opp mot 4.000.000 kwt.

– Dette øker produksjonen vår med 6-7 prosent, noe som tilsvarer forbruksveksten i Drangedal de siste åra, sier Thors.

Tempo: Jan Gunnar Thors, daglig leder i Drangedal Kraft tar mulighetene som ligger i høye kraftpriser og prognosene i markedet og bygger ut mer vannkraft i Drangedal.

Tempo

Med en godkjent konsesjonssøknad behøver ikke Drangedal Kraft gjennom reguleringsplanrunder. Konsesjonssøknader av dette slaget inneholder mange av de samme elementene som reguleringsplaner og saken er allerede behandlet av de samme myndigheter. Dermed er det bare å gå i gang.

Prosjekteringen starter omgående slik at byggingen kan komme i gang ut på høsten senere i år slik at anlegget kan stå ferdig høsten 2023. Med vedtatt vei fra Bø og opp mot Kyrkjebygdheia, kan arbeidet gå lettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi håper på veien kommer, den vil være gunstig for oss i forbindelse med drifta av dette anlegget og drifta av arbeidet vi har på heia, sier Thors og legger til:

– Jeg tror det kan gi ringvirkninger i Tørdal og.

Tempoet i byggingen skyldes størrelsen på anlegget.

– Det er et lite anlegg. Bygget er ikke større enn en dobbel garasje engang, forklarer Thors.

Arbeid til lokale

Selv om det er inngått en kontrakt med en entreprenør er det en totalentreprise, og Thors sier at han har ambisjoner om å bruke lokale entreprenører, slik det er på Varpet og var på Nye Suvdøla.

– Jeg håper å se mange drangedøler i arbeid med kraftverket, avslutter Jan Gunnar Thors, daglig leder i Drangedal Kraft AS.