Anita Mjelland: Redaktør Drangedalsposten

– Politikk er kjedelig

Politikk er ikke noe for meg. Politikk er kjedelig. Du har hørt det før? Kanskje du tenker det selv også?

Selv er jeg imponert over de som sitter hjemme og følger kommunestyremøtene på nett. Det er ikke akkurat mange fengende diskusjoner der med gøye ordskifter og retoriske poenger. Politikere flest er ganske trauste, fornuftige, seriøse folk.

«Med bakgrunn i demografi med relativt mange eldre skjer dette på tross av at prognosene tilsier netto nedgang i befolkningen». Dette er et tilfeldig sitat fra årsmeldingen til Drangedal kommune. Lignende setninger står i årsmeldingene til alle kommuner og fylkeskommuner i landet. Dette er jo et langt gjesp å lese.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men, så er det egentlig ikke det likevel. For vent, denne setningen sier egentlig at vi blir flere folk i Drangedal, selv om det er flere som dør av alderdom enn som blir født. Det betyr at det flytter folk til Drangedal. Det er bra. Setningen er gørr å lese, men innholdet er spennende. For det betyr at vi kan starte med å stille spørsmål: Hvordan kan vi få enda flere til å flytte hit? Hvordan kan vi få flere til å trives her? Hvordan kan vi få flere arbeidsplasser? Har vi gode barnehager til barna? Er skolene våre gode sånn at barn og unge trives og lærer masse? Hva skal til for at du skal trives og få lyst til å fortsette å bo i Hauglandsgrenda, Grova, Kjosen eller Brosdal?

Og det er her problemet med politikken ligger. Språket får det til å virke som om politikken ikke handler om deg, vennene dine og stedet du bor. Politikk blir noe som politikere driver på med, men som ikke betyr noe for «meg».

Nå har partiene startet jobben med å lage valglistene til neste valg til kommunestyret. Tor Peder har sagt at han gir seg etter åtte år som ordfører for Senterpartiet. Hvem flere som gir seg i politikken er ikke kjent ennå, men sannsynligvis blir det noen. Det åpner opp for nye ansikter og nye stemmer. Men å finne dem er ikke lett. For, politikere snakker kjedelig om kjedelige ting som ikke betyr noe for folk.

Det må politikere gjøre noe med, og det må vi i pressen gjøre noe med. For politiske valg handler om demokrati, om folkestyre, om grender, om gamle, voksne, jobber, unge og unger. Politikk handler om livene våre og livene våre bør ikke forsvinne inn i setninger som «Prioriterte kvalitetsindikatorer, viser at Drangedal har gjennomsnittlig langt bedre resultater enn landet, spesielt for brukere på langtidsopphold i institusjon». Det betyr at bestemor og oldefar som bor på sjukeheimen i Drangedal har det bedre enn folk som bor på sjukeheim andre steder. Og det, akkurat det, er politikk.

Anita Mjelland

Redaktør

Drangedalsposten