Kulturminner: Fra sykkelsetet kan en lett komme rundt til en rekke kulturminner langs Nakksjøvassdraget på grensa mellom Drangedal og Nome, slik som grunneier Fredrik Juel her viser ved Åslandsdammen, bygd på 1700-tallet, og med den snart 100 år gamle Sørlandsbanen i bakgrunnen.

Statsstøtte til Sykkelrunden på Nakksjø

Riksantikvaren har bevilget 250 000 kroner fra Statsbudsjettet til «Høidalen, Sætre og Åsland kulturhistoriske forening» for å lage ei 15 kilometer lang kulturrunde på sykkel.

«Høidalen, Sætre og Åsland kulturhistoriske forening» har mottatt hele 250 000 kroner for å etablere ei kulturrunde på sykkel på kommunegrensa mellom Drangedal og Nome. Runden er på 15 kilometer og er tilrettelagt for bruk av sykkel, men hvor en kombinerer kulturmiljø, natur og folkehelse. Sykkelruta går på grusveier langs Nakksjøvassdraget med fraflyttede gårder, husmannsplasser, tømmerkoier og fløtningsdammer som en del av kulturminnene. I runden inngår også minner knyttet til bygging av Sørlandsbanen.

Straks på plass

Grunneier Fredrik Juel på Sætre-eiendommen forteller til Drangedalsposten at opplysningsskiltene nå straks er klare fra produsenten og vil komme på plass før skoleferien. Her kan man lese om historia i området, samt se bilder fra tidligere tider da flere av kulturminnene var i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Informasjonstavle: Informasjonstavla til Åsland gård er innbydende lagd og med god fortelling om heigården. Det lages flere tilsvarende på runden.

Sykkelrunden har tidligere fått tilskudd fra private og offentlige aktører, blant annet fra Kulturminnefondet til istandsetting av kulturminner langs løypa.

Skildre kulturmiljø

Målene til kulturrunden er å skildre et skog-/jordbruksorientert kulturmiljø fra regionen. Videre gjøre tiltaket lokale kulturminne mer tilgjengelig og bidrar til større lokal identitet, samt stoppe forfallet på kulturminner med økt fokus og tilgjengelighet. Et annet aspekt er å kombinere kulturmiljø med natur og fysisk aktivitet. Endelig er det også et ønske om å få flere gjester som bidrar til økt omsetning for handel og overnattingsbedrifter i området

Orkjerrkastet: Fredrik Juel har lagt ned mye arbeid for å gjøre heiområdet ved Orkjerrkastet attraktivt for alle aldersgrupper, og har blant annet anlagt en hyggelig naturstirunde på Høidalsveien.

Samarbeid

Foreningen samarbeider med kommuner og en lang rekke organisasjoner med ambisjon om å bidra til økt bostedsattraktivitet og til utvikling i lokalt næringsliv. Søknaden som nå har fått tilskudd gjelder konkret formidling og skilting av løypa, samt nettverkstiltak for samling av aktører som bruker eller har planer om å bruke kulturarv som innsatsfaktor for utvikling.

I samarbeid med de lokale reiselivsnettverkene Opplev Nome og Visit Gautefall vil det bli arrangert work-shop om hvordan lokale kulturmiljø kan benyttes til å skape vekst i den lokale reiselivsnæringen. Det vil bli tatt tilsvarende initiativ overfor et nystartet bedriftsnettverk for sykkelturisme i Telemark.

Hente læring

Riksantikvaren begrunner tilskuddet med at søker sier i sin søknad at de ønsker å medvirke til at kulturmiljø tas i bruk som en ressurs og bidra til at kulturmiljøfeltet får en tydeligere rolle i lokal og regional utvikling. Riksantikvaren ønsker også å følge prosjektet, både med sikte på å bistå i prosessene der hvor det er grunnlag for det, men også med sikte på å hente ut læring og erfaringer.