Hardbruksbolig: Her i lia mellom Rallarveien og Oseidvannet, nært opp til aktivitetstilbudet på Tippen-området, vil kommunen ha plassere to småhus til personer som kommunen har ansvaret for. Fra venstre helsesjef Hilde Molberg, leder av Tjenestekontoret Aud Elin Øygarden og daglig leder av Drangedal boligstiftelse, Kristian Wefald

Vil bygge småhus på industritomt

Det haster med å komme i gang med prosessen, fordi Drangedal trenger sårt boliger av typen «hardbruksboliger»; for personer som sliter med å bo i ordinær bolig i etablert boligstrøk.

Drangedal kommune har bedt Drangedal boligstiftelse om å bygge og drifte to til tre småhus for personer som kommunen har ansvar for å gi egnet boligtilbud til. Kommunen har søkt Vestfold og Telemark fylkeskommune om å få omgjort deler av industritomta på Stemmen til boligformål. Det har fylkeskommunen ingen bemerkninger til og har gitt klarsignal for å kunne omdisponere tomta. Likevel er det Drangedal kommune ved Hovedutvalg for plan, teknikk, næring og miljø som kan gi den endelige godkjenningen til dispensasjon fra reguleringsplanen for Stemmen industriområde. Hovedutvalget har utvalgsmøte torsdag 16. juni. Innstillingen fra kommunalsjefen er at dispensasjon blir gitt, slik at arbeidet med opparbeidelse av tomta kan komme i gang snarest mulig.

Kan gå raskt

– Vi har behov for slike boliger, sier helsesjef Hilde Molberg, og viser fram tomtevalget administrasjonen har kommet fram til i samarbeid med Drangedal boligstiftelse, og der noen brukere også har vært involvert i prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ferdighus: Slik tenker Drangedal boligstiftelse at ferdighusene skal kunne se ut. Husene er på 40 kvadratmeter, er kompakt bygd av solid materialer, og hvor 95 prosent er gjenvinnbart.

– Vi har vurdert flere tomtealternativer, men har funnet ut at dette er den beste vi kan finne, fordi det er både litt for seg selv, sentralt, i tilknytning til aktivitetstilbud for søkergruppen og her er plass til to, kanskje tre boliger, forteller Molberg videre.

Flyttbare småhus

– Boligene er flyttbare småhus som kommer ferdig, er på cirka 40 kvadratmeter og inneholde alt det en trenger. Husbanken gir økonomisk støtte til dette, og husene blir en del av de kommunale utleieboligene, forteller daglig leder i Drangedal boligstiftelse, Kristian Wefald.

– Behovet for slike boliger har vært der en stund, så det haster å komme i gang. Vi har involvert brukerne i prosessen med prosjektet, og disse planene har blitt veldig positivt tatt imot.

– Skulle det vise seg etter hvert at plassering ikke fungerer eller at det blir behov for å gjøre endringer, vil boligene lett kunne løftes vekk og flyttes til et annet sted, forteller leder for tjenestekontoret Aud Elin Øygarden, som legger til at begge boligene vil få en hobbybod bygd i tilknytning til boligen, hvor det er mulig å drive med aktiviteter. Ellers vil boligene og området rundt være lettstelt.

Hjelp og tilsyn

– Vil dette være permanente boliger?

– Nei, dette skal ikke være beregnet på noen permanent bosetting, med kanskje litt mer enn akkurat akutt. Det vil kunne variere fra person til person hvor lenge man kan bli boende, sier Aud Elin Øygarden videre, som planlegger for at dette er for aleineboende personer.

Forslaget til tomt er faglig begrunnet i form av at husene ikke vil komme i konflikt med allerede etablert bebyggelse, men samtidig være sentrumsnære.

– Når vil boligene kunne stå innflyttingsklare?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Først må vedtaket gjøres, noe vi tror vil skje straks. Så er det ventetid på å få småhusene bygd og levert, samt at tomta også må klargjøres. Kanskje kan vi klare å ha det ferdig til høsten en gang, tror de involverte i prosjektet.