Streke kontraster: Den 100 mål store industritomta på Varpet, med utsikt mot Rønnomnibben, har allerede begynt å fylles opp med datahaller og containere hvor bearbeiding av data skal foregå. Her er de første 15 containerne på plass, mens resten av området klargjøres

Trenger Drangedals strømforbruk aleine

Varpet datasenter i Tørdal er straks klar for prøvedrift, og allerede fra oppstart vil industrien som nå er etablert på den 100 mål store tomta trenge like mye energi aleine, som hele Drangedal til sammen, forteller markeds- og informasjonssjef i Lian Group, Martin Boujol, til Drangedalsposten.

– Hvor langt har prosjektet kommet? Det er 15 containere der nå, men hvor mange kommer det til å bli?

– All infrastruktur har blitt installert og datasenteret blir nå testet. Det er ingen planer for øyeblikket å utvide til flere enn de 15 containerene, forteller Martin Boujol fra sitt kontor i Genève i Sveits.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må vurdere forretningsmodellen

– Har dere tilstrekkelig med kunder til å starte opp, og når vil oppstart skje?

– Vi har flere potensielle kunder.

– Prisen på strøm har steget i både Norge og Europa, og verden for øvrig; hvilken påvirkning vil denne økte kostnaden få for deres prosjekt?

– På grunn av prisøkning på strøm har vi måttet gå igjennom og undersøke vår forretningsmodell og prognoser, svarer Martin Boujol.

Dropper kryptovalutta

– Mange av disse datasentrene produserer bitcoin for å tjene penger, særlig i oppstarten; hvor stor prosentandel av kapasiteten vil dere bruke på dette?

– Det stemmer, denne metoden gjør det mulig for datasenterbedrifter å korte ned tiden det tar til å lansere og optimalisere muligheten for kortsiktig inntekt. Likevel, gitt markedsforholdene og dagens strømpriser, ser det ikke ut til at kryptovalutaproduksjon er en optimal løsning lenger.

– Denne situasjonen, sammen med den nylige beslutningen angående datasentre i Irland, som ga et stort tilbudsgap i markedet, kombinert med ansettelse av et høyt kvalifisert team, førte oss til avgjørelsen om å opptrappe utviklingen vår og sette av byggetomta til «High-Performance Computing (HPC)» med en gang. HPC kan oversettes til høyytelses databehandling. Dette er grunnen til at vårt tilbud nå kun fokuserer på HPC, typisk for gjengivelse-, simulering- eller kunstig intelligens-applikasjoner.

Skyteknologi

– Vår nye viseadministrerende direktør har en solid bakgrunn innen nivå 2 til 4 i datasenterutvikling for teknologibedrifter i verdensklasse. Han leder prosjektet og vi er i omfattende forhandlinger med flere store amerikanske selskaper med behov for skytjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Avhengig av kravene til våre framtidige leietaker(e), kan det hende vi må tilpasse visse tekniske aspekter ved datasenteret, spesielt med tanke på overkapasitet.

Trenger mer kraft

– Hvor mange Megawatt vil dere trenge for å kunne betjene kundene deres nå i oppstarten, og, for eksempel, om et par år?

– For øyeblikket vil vi bruke 15 MW som er tilgjengelig kapasitet. Det er fortsatt for tidlig å bekrefte utviklingsplaner, men vi ser imidlertid sterk interesse i HPC, og vi tror vi kan utvide datasenteret hvis vi har tilgang på mer kraft. Vår erfaring er at våre kunder har en solid «klebrighet», i den betydning at når kundeforholdet er signert, vil de sannsynligvis bli værende og utvide virksomheten hos oss, avslutter leder for markedsføring og kommunikasjon i Lian Group, Martin Boujol fra Genève, Sveits.