Strandsonen: Det er på fjellknausene ved Hellersvann, helt sør-vest i Søvassmarka, at Åse- og Vøllestadskogene AS ønsker å bygge 200 meter adkomstvei, 96 kvadratmeter stor hytte, uthus, naust og brygge innenfor 100-metersbeltet til innsjøen.

Får bygge i strandsonen

Åse- og Vøllestadskogene AS har søkt om å få bygge utleiehytte, uthus, naust, samt brygge og vei i strandsonen ved Hellersvann. Bakgrunnen er, blant annet, for å ta vare på den gode fiskebestanden i vannet.

Hovedutvalg for plan, teknikk, næring og miljø vedtok i møtet 16. juni å gi dispensasjon fra kommuneplanens arealdel ved å gi tillatelse til bygging innenfor 100-metersbeltet ved Hellersvann, på grensa til Nissedal. Forutsetningen hovedutvalget la for bygging var blant annet at saken skulle oversendes regionale myndigheter for en uttalelse, og nå har svaret fra saksbehandler Kjersti Jacobsen i Vestfold og Telemark fylkeskommune kommet.

Forutsetter at kommunen passer på

– Vestfold og Telemark fylkeskommune finner at dispensasjonssøknaden ikke kommer i vesentlig konflikt med regionale interesser vi er sett til å ivareta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har derfor ingen merknader til forslaget.

Vi forutsett at Drangedal kommune ivaretar hensynet på best mulig måte i denne saken og stiller oss bak kommunens vurdering om at fordelene ved en dispensasjon er større enn ulempene, heter det i svarbrevet fra fylkeskommunen.

Bedret kvaliteten

Aksjeselskapet Åse- og Vøllestaskogene, som eier 110 000 mål skog vest i Drangedal, begrunnet sin søknad med at de ønsker å tilrettelegge for ei utleiehytte med mulighet for å kunne fiske med garn, med tilhørende naust og brygge, samt forlenge skogsbilveien 200 meter. Hytta er planlagt å være på 96 kvadratmeter og inngår som en del av de allerede 10 utleiehyttene eiendommen disponerer i dag.

Fin fisk: Systematisk fisking med garn over flere år har gitt en kvalitetsforbedring av ørreten i Hellersvann, og snittet ligger nå på 350 gram

Søker opplyste i søknaden at kvaliteten på ørreten har blitt gradvis bedre gjennom flere år, fordi Løyte gård har fisket systematisk til salg og foredling, og derved bedret snittvekten, som i dag ligger på 350 gram. For å beholde den opparbeidede kvaliteten, nå som Løyte gård har sluttet å fiske, så ønsker søker å tilby dette fisket til andre fiskeinteresserte.

Bygge på tradisjoner

Grunneier tenker seg at hytta skal bygges i tradisjonell tømmerstil som er typisk for området, uten innlagt vann, men med utedo, slik at forurensing vil være helt ubetydelig. Grunneier påpeker at bygging av vei og hytte vil kunne gi lettere adgang for flere til friluftsopplevelser, og slik sett være positivt.