SLUTT: Tirsdag kveld gikk de to første containerne av sted til Trones i Namsskogan i Nord-Trøndelag med trailer fra Varpet. Fem til ble fraktet bort på onsdag, mens de siste åtte containerne skal flyttes neste uke.

Snipp, snapp, (sn)ute for Varpet?

Kablene kuttet, containerne flyttes

Er dataeventyret på Varpet i Tørdal allerede over, før det har begynt? Tirsdag kveld begynte flyttinga av de 15 datacontainerne som har vært plassert på datasenteret noen måneder. Nå er de på vei til Nord-Trøndelag.

Ni måneder etter at planeringen av den 100 mål store industritomta midt i heia på Varpet i Smågårdane i Tørdal startet opp, og som faktisk ennå ikke er ferdig, så ser det ut til at første kunde allerede er på flyttefot, før de har startet opp. Tirsdag kveld dro de to første containerne av sted til Trones i Namsskogan, etterfulgt av fem til onsdag.

Tomme containere

Det er eiendomsselskapet Exagreen AS, som kjøpte området på Varpet regulert til dataindustri 6. januar i år, samtidig som de også kjøpte naboeiendommen med bolighus i Torsbulia på 22 mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TOMT:: Datasenteret på Varpet fikk aldri installert en eneste datamaskin. Innvendig var containerne tomme, kun ledningsopplegg

I juni i år opplyste markeds- og informasjonssjef Martin Boujol i Sowrer, som er navnet på det norske selskapet av investeringsselskapet Lian Group, som igjen er det selskapet som har leid seg inn på Varpet, at de nå drev med testkjøring av anlegget, siden all infrastruktur var blitt installert. Martin Boujol holder til i Genève i Sveits.

Martin Boujol sa i juni at det heller ikke ble noe av bitcoinproduksjonen på Varpet, mye på grunn av de høye strømprisene allerede da, men at de så mot annen utnyttelse av datasenteret.

Kablene kuttet

Drangedalsposten har vært flere ganger på industriområdet og kan konstatere at samtlige strømkabler inn til containerne nå er frakoblet. Tirsdag kveld ble to av containerne lastet opp på trailer og kjørt av gårde til Trones i Namsskogan, nord i Nord-Trøndelag. Onsdag gikk det fem containere til, men de resterende åtte skal fraktes bort til neste uke.

KUTT:: Kablene som skulle forsyne 15 containere med strøm har vært kuttet og frigjort i flere uker i påvente av flytting. Tirsdag kveld gikk de første to, og fem til onsdag.

På spørsmål til grunneier Exagreen, ved daglig leder Frank Arild Aadnevik, kunne han ikke mandag formiddag svare på om containerne skulle flyttes eller ikke. Aadnevik ba om at vi kontaktet Martin Boujol, fordi det var han som nå var ansatt i det norske selskapet Sowrer, som leier området. Det har vi gjort flere ganger, uten å få svar.

I Brønnøysundregisteret står Aadnevik oppført også som daglig leder av bedriften Exanorth, som eier datasenteret på Trones.

Fører u-landspolitikk

Aadnevik gir uttrykk for en viss fortvilelse over situasjonen som har oppstått med skyhøye priser på strøm.

– Norge er blitt et i-land som driver u-landspolitikk. Vi sender råvarene, det vil si strømmen, ut av landet. Det er et skakk-kjørt strømsystem hvor det er vi som forbrukere som må betale for å eksportere krafta. Jeg tror ikke noen helt skjønner hva som foregår, heller ikke politikerne, sier Frank Arild Aadnevik til Drangedalsposten.

FORLATT:: Containeroppholdet på datasenteret i Tørdal ble kortvarig. Her ligger kablene avklipt og containeren var tirsdag kveld på vei til Nord-Trøndelag der strømmen er langt billigere enn i Drangedal.

– Vi jobber med forskjellige planer for området, men har ikke kommet i mål. Foreløpig er alt satt på pause inntil normal situasjon blir gjenopprettet, sier Aadnevik i Exagreen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye forutsetninger

Daglig leder i Drangedal Kraft AS, Jan Gunnar Thors, kan bekrefte at det nå legges andre planer for utnyttelsen av Varpet.

– Det er planer om mer permanente bygninger som vil kunne gi større muligheter for lokale arbeidsplasser, sier Thors.

SNART RYDDET: Denne uka forsvant halvparten av datacontainerne på Varpet datasenter, mens resten blir fraktet vekk neste uke.

– Vi er i en situasjon med ekstreme kraftpriser, og da er det umulig å drive med det som først var planlagt. Vi skjønner at eierne må flytte når råvareprisene blir så høye. Etter hvert må vi kommer over i en normal situasjon hvor vi kan få til langsiktige avtaler og forutsetninger, først da vil en kunne planlegge drifta. Vi har allerede mottatt skisser på hvordan det kan bli. Store investeringer er allerede tatt på Varpet, så det ligger godt til rette for å kunne få opp et nytt og annerledes datasenter veldig fort.

Nye løsninger

– Høye strømpriser gir faktisk grunnlag for et mer tradisjonelt datasenter, – noe vi vet kommer til å gi store ringvirkninger om vi og Sowrer AS får dette til. Dette må vi heie på, tenker jeg, sier Thors.

NÆRMESTE NABO: Boligen på Torsbulia, samt 22 mål tomt, ble kjøpt samtidig med industritomta på Varpet.

– Vi ønsker oss et datasenter som bygges for flere ti-år, som skaper mange arbeidsplasser og har løsninger som gjenbruker spillvarmen til norsk matproduksjon i storskala. Det er drømmen, sier daglig leder i DE Kraft, Jan Gunnar Thors til slutt.