Prosjektleder: Tone Størseth er prosjektleder i omstillingprogrammet i Drangedal.

En stor dag

I dag er en merkedag for Drangedal. Kommunestyret skal vedta omstillingsprogrammet, som etter all sannsynlighet skal vare ut 2027. Et planleggingsarbeid som har vart siden i vinter, er derved sluttført, og den virkelige jobben kan begynne. Dette er en dag jeg har ventet på!

Å eie utviklingsarbeidet i fellesskap, er helt avgjørende for at vi skal oppnå resultater av de ekstra ressursene vi har fått til Drangedal. Derfor har forslaget til hvor høyt vi skal sikte, hva vi skal satse på og hvordan vi skal gjøre det, også vært diskutert i formannskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et styre skal vedtas i kveld. Det er et viktig samfunnsoppdrag. Styret skal være en aktiv medvirker sammen med meg som prosjektleder, for å nå målene og legge nye handlingsplaner de kommende år. Forslag til nye planer skal godkjennes av politikerne i kommunen før den søker fylkeskommunen om årlige midler. Kommunestyret behandler også årsrapport, bevilger egenandel og følger opp omstillingsarbeidet.

En ny forskningsrapport om virkningen av regionale omstillingsprogrammer viser at samvirket mellom prosjektleder, styret og den kommunale ledelsen pluss en god utviklingsanalyse og forankringsfase i oppstarten, er viktig for om man lykkes.

Styret skal bestå delvis av politikere og delvis representanter fra næringslivet. De sistnevnte skal utgjøre flertall. I tillegg skal omstillingsstyret ha noen faste observatører, som kommunedirektøren som representerer den lokale eier av omstillingsprogrammet, fylkeskommunen og Innovasjon Norge, som både bevilger midler og sørger for å følge opp og støtte utviklingsarbeidet som prosjektleder og styret utfører. I tillegg er lederen av Drangedal næringsforening observatør.

Hvis kommunestyret også ønsker det, blir det besluttet et navn på omstillingsprogrammet. Her har flere av dere bidratt med forslag. Det er bra! Med andre ord skjer det en hel del i kommunestyret i kveld, og møtet er åpent og det streames, dersom noen skulle ønske å følge sakene.

Det som skjer etter dette startskuddet, er at styret skal etablere seg og bestemme betingelser for både hvordan man skal arbeide, hva som må til for å tildele omstillingsmidler, hvordan disse skal søkes på og vurderes av styret. Så tiden i høst blir nok litt preget av å få på plass det formelle, men forhåpentlig kan vi åpne for søknader i god tid før juleforberedelser og annet tar oppmerksomheten. Mer om dette følger i spalten fremover!