Prosjektleder: Tone Størseth er prosjektleder i omstillingprogrammet, Driv, i Drangedal.

«Vi har en plan»

Egon Olsen i Olsenbanden sa stadig «Jeg har en plan!». Vi vet at det som videre hendte ofte ikke gikk etter planen, men av det kan man lære at det er lurt å ta høyde for det uforutsette. Livet går som regel ikke helt etter planen. For en plan er nettopp bare det, en plan. Laget ut fra det vi allerede vet (data) og kan se for oss basert på det. Gjerne kalt prognoser og scenarier.

I Drangedal har vi mange planer. En av dem er for næringsutvikling. Rettere sagt en omstillingsplan. Som betyr at vi må tenke nytt og kreativt for å sikre at kommunen vår fortsetter å være det gode sted å virke, bo og besøke. Da er det også lurt å ta høyde for flaks, for det kan jo absolutt hende noe vi ikke har sett for oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange kommuner har eller skal lage seg en «strategisk næringsplan». Denne skal være styrende for kommunens satsing på næringsutvikling i en gitt periode. Det vil si, at den veileder både politikere og kommunens ansatte (administrasjon) om hva som skal gis prioritet og ikke. Planen gir samtidig signaler overfor bedrifter, organisasjoner, utdanningsmiljøer og befolkningen om hvilken retning man ønsker utviklingen skal gå.

Siden vi har omstillingsstatus, er kursen de nærmeste årene satt gjennom den overordnete omstillingsplanen. Denne er egentlig vår næringsplan og vil årlig få en handlingsplan, som er knyttet til hvilke aktiviteter man ser for seg at trengs, for å oppnå målene. Dette henger også sammen med andre planer og aktiviteter. For eksempel hva som skjer innenfor kulturfeltet, byggeplaner, kommuneplanen med dens arealdel og samfunnsdel, den kommende folkehelseplanen, og så videre. Dessuten henger vi sammen med blant annet Grenland i et eget samarbeid der også et eget næringssjefskollegium samhandler, og de overordnete planene for regionen og nasjonen.

Poenget mitt er at det er viktig å få til en helhet, at vi kan klare å se planene og virkemidlene i sammenheng, slik at vi får til den utviklingen vi ønsker. Det er krevende, men det er også veldig spennende. For vi skal forvalte ressursene våre i tråd med bærekraftig utvikling, som sikrer at generasjonene etter oss overtar landskapet og samfunnet i god stand. Da er det kjekt med en god plan, som kan være veikartet vi skal manøvrere etter. Og så må vi samhandle, mange ulike personer og grupperinger – og da blir det moro å se hva som faktisk skjer langs den veien vi reiser på.