Tone Størseth: Tone Størseth er prosjektleder i omstillingprogrammet i Drangedal

Vi satser på salg av kunnskap

Overskriften er kanskje litt rar, tenker du. Men den handler om et tredje satsingsområde for Driv. Nemlig det som er kalt «Forretningsmessig tjenesteyting». Det sier kanskje ikke så mye, men er en samlebetegnelse for bedrifter – små eller store – som leverer tjenester til det øvrige næringslivet. Også kalt kunnskapsintensiv forretningsmessig tjenesteyting eller kunnskapsbasert verdiskaping, og handler om utvikling av kompetanse-arbeidsplasser og fjernarbeidsplasser. Gjerne knyttet til andre innsatsområder og/eller etablerte miljøer innen regnskap, IT, rådgivende ingeniører, bank, eiendom, revisjon, juss, for å nevne noe.

Det som kjennetegner disse bedriftene, er at de lever av å selge kunnskap og informasjon til andre virksomheter eller privatpersoner. Utførelse av ulike forretningsmessige tjenesteytinger kan like gjerne skje i Drangedal som andre steder. Og faktisk kan det være en fordel for leverandøren å velge oss. Her er åpenbare konkurransefordeler som lavere kostnadsnivå, godt utbygd bredbånd og gode bokvaliteter, samtidig som avstandene er korte til et betydelig marked og gode kommunikasjonsmuligheter med tog og nærhet til E18.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pandemien og tiden etter denne har for eksempel vist at mange gjerne jobber fra hytta i Drangedal. Dessuten har vi en næringshage med åpne arbeidsstasjoner, som også kan benyttes strategisk for å etablere frilansmiljøer. Fremover skal vi jobbe for å legge til rette for en sunn vekst som sikrer de som allerede finnes og aktivt arbeide for å tiltrekke nye virksomheter. Mye av dette arbeidet handler også om markedsføring av de gode mulighetene.

Forretningsmessig tjenesteyting vil bidra til flere av FNs bærekraftsmål, særlig nr. 12 om ansvarlig forbruk og produksjon. Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. Det innebærer å minske ressursbruk, miljøødeleggelse og klimagassutslipp når man lager eller leverer en vare. På sikt vil dette føre til økonomisk vekst, begrense klimaendringer og øke livskvaliteten til mennesker på jorda.

Å levere næringstjenester antas å ha store muligheter. Det er satt et freskt mål om å sikre eller skape minst 40 arbeidsplasser på dette området innen utgangen av 2027. Skal vi lykkes, må arbeidets grunnmur være langsiktig tenking og lokalt eierskap. Samtidig vet man at mange forutsetninger for næringsutvikling kan endre seg dramatisk bare på kort tid. Det er derfor viktig at omstillingsarbeidet er fleksibelt, tar tak i muligheter man i dag ikke ser og fatter nødvendige beslutninger underveis, samtidig som man har et langsiktig fokus. Og det kan vi bare klare om vi arbeider sammen.

Tone Størseth

Prosjektleder Driv, Drangedal i vekst, omstillingsprogrammet