Bård Hoksrud: Stortingsrepresentant fra Telemark Frp. Arkivfoto

Historier fra virkeligheten

Strømdebatten har blitt en kamp om virkeligheten. For mens regjeringen prøver å gi et inntrykk av hvor gode ordninger de har laget, sliter vanlige folk og næringsliv med regningene sine.

Under følger derfor noen historier fra virkeligheten. De er fra fylket mitt og fylket til Olje- og energiminister, Terje Aasland.

Lasses veikro fikk bare i september en strømregning på 110 000 kr. Det betyr at de dersom de selger en middag til 250 kroner, så må de selge 440 middager pr. måned. Det er før de har betalt for både råvarer og de ansattes lønn. Det skjønner de fleste som driver en cafe eller restaurant at blir håpløst. Det hjelper tydeligvis ikke at man får kompensert 25% av strømprisen over 70 øre – eller 45%. hvis man setter opp solcellepaneler. Kompensasjonen som regjeringen kommer med er som en dråpe i et stort hav av skyhøye strømregninger for disse bedriftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Javad Moradi sier i Varden at det er dystert i byen. Mange i næringslivet er i ferd med å gi opp, for de klarer ikke å betale strømregningene sine.

Brødrene Brubakken, som driver slakterbutikk i Kragerø, og som har holdt på i 100 år, har for første gang permittert alle de ansatte – de er alle permittert ca. 50%. På grunn av regjeringens unnfallenhet og uvilje til skikkelig handling.

Dette er virkeligheten der ute, det er slik folk og næringslivet faktisk har det. Dette er det næringslivet står i, og som jeg og FrP opplever at regjeringen ikke tar inn over seg. Dette var bare noen få eksempler, men jeg kan love at det er bedrifter og folk i hele fylket som tar kontakt og er bekymret både for privatøkonomien sin og livsverket/bedriften sin.

Nå må regjeringen få med dere oppropet – eller nødropet – fra distriktsbutikkene der ute som driver med dagligvarer rundt omkring i distriktene (Det kom en liten ordning for noen) Men de fleste skal fortsatt seile sin egen sjø. De stiller seg nå mange spørsmål. De lurer på hvilke regninger de skal betale. Klarer de å opprettholde butikken og livsverket sitt? Spørsmålet mange lurer på nå er om de må stenge døren og legge ned fordi de ikke klarer å betale strømregningene sine.

Jeg er skuffet over mine kollegaer på Telemarksbenken fra Arbeiderpartiet (Lene Vågslid/Jone Blikra), Senterpartiet (Åslaug Sem Jacobsen) og Høyres (Mahmod Farahmand) som sammen med sine partikollegaer på Stortinget stemmer nei til FrPs forslag som ville hjulpet både folk og næringslivet med en makspris på 50 øre.

De andre partiene argumenterer med at de ikke kan være med på forslaget vårt fordi strøm ikke kan være for billig, for da vil folk slutte å spare på strømmen. Man kan prate med alle i næringslivet og vanlige folk, og jeg tror man vil få høre at selv 50 øre er ganske dyrt i forhold til hva man har betalt de siste ti årene. Så folk kommer til å både spare og være forsiktige selv med 50 øre makspris.

Bård Hoksrud, Stortingsrepresentant fra Telemark