Tone Størseth: Tone Størseth er prosjektleder i Driv, omstillingprogrammet i Drangedal

Uten frivilligheten stopper bygda

142.000 årsverk. Så mye beregner man at den frivillige arbeidsinnsatsen utgjør i Norge. Nesten seks av ti har bidratt med frivillig arbeid i løpet av et år. 78 prosent av befolkningen er medlem i en frivillig organisasjon, og nesten halvparten er medlem i to eller flere. Hvis man hadde inkludert frivillig innsats i beregningen av bruttonasjonalprodukt, ville ideelle og frivillige utgjort 4,6 prosent av bruttonasjonalprodukt fastlands-Norge (BNP-FN). Ulønnet innsats utgjorde 78 milliarder kroner av dette.

Det er ikke småtterier, det disse tallene fra Statistisk sentralbyrå og Frivillighet Norge viser. En viss andel av denne verdiskapningen finner sted her i Drangedal. Forleden dag fikk mange et innblikk i hva slags tilbud man har her i bygda. Og det er ikke så rent lite.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rundt 80 forskjellige lag og foreninger er registrerte i Drangedal. Og de spenner vidt innen kultur, sport og friluftsliv, politikk og livssynsorienterte foreninger til et bredt spekter hobby-baserte lag. I tillegg kommer en rekke vel-foreninger omkring i grender og på Gautefallheia.

Slike tilbud er viktige for å være et godt bosted. Å delta i et felleskap med andre som deler interesse, er viktig for den enkeltes trivsel, for lokalmiljø og folkehelse. Frivillige organisasjoner er en av bærebjelkene i sivilsamfunnet. Foruten å fremme sosiale fellesskap, gir det ofte medlemmene mulighet til å engasjere seg i samfunnet og delta i saker og aktiviteter de brenner for. Man har påvirkningsmulighet. Derfor er disse foreningene også en viktig del av vårt demokrati. At vi har organisasjons- og ytringsfrihet, bidrar til å sikre åpenhet.

Man sier gjerne at foreningslivet fungerer som lim i samfunnet. Og det er viktig, for å inkludere og bidra til det gode liv. Uten grasrotas delaktighet, stopper samfunnet opp. Rett og slett.

Og hvorfor skriver man om dette med et næringslivs-blikk, tro? Jo, det er rett og slett fordi alt henger sammen med alt. Uten å kunne tilby et godt bosted, er det vanskelig å tiltrekke etablerere, arbeidskraft og kompetanser som man trenger. Derfor «bryr» også omstillingsprogrammet Driv seg om utviklingene i kultur og samfunn.

Etter en lang kveld i Tokestua, der mange av de lokale foreningene fikk vist seg frem – i regi av Frivilligsentralen – ligger det godt an med attraksjonsverdien på dette området i Drangedal.