Krigen: Filmskaperen Hans Fredrik Dale har atter en gang samlet historier, hendelser og fortellere nok til å lage en to timer lang «krigsfilm» fra Drangedal. Her er Dale fotografert ved jernbanebrua over Sønderå, som ble sprengt at norske motstandsfolk 14. mars 1945.

Ny krigsfilm fra Dale

Amatørfilmskaperen Hans Fredrik Dale er igjen klar med en ny filmfortelling om krigshendelser og -minner i Drangedal, av og med drangedøler. Søndag 12. mars er det premierevisning på Bø i Tørdal.

Det begynner å bli mange filmer som Hans Fredrik Dale har lagd med handling fra hjembygda Drangedal. Utallige er de timer og dager som har gått med til arbeid med filmopptak, manus og redigering. Igjen kan han glede det historieinteresserte publikum med en ny samling av intervjuer og fortellinger fra krigens dager, både selvopplevde fra tidsvitner og historier som har gått i arv.

Drangedøler i krig

- Årets krigsfilm heter kort og godt «Drangedøler i krigen», forteller Hans Fredrik Dale, der vi møter ham ved et av krigsminnesmerkene som er med i filmen; nemlig Sønderåbrua.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da tyskerne mot slutten av krigen skulle forflytte de tyske troppene i Norge, sørover til kontinentet, saboterte norske motstandsfolk jernbanenettet i store deler av Sør-Norge for å forsinke tilbaketrekkingen. Ved Sønderå bru, rett ved Voje camping, ble jernbanebrua sprengt seint på kvelden 14. mars 1945, og Dale har blant annet et intervju med nå avdøde Olav Henneseid, der han forteller om gjenoppbyggingen av brua.

Resten av Drangedal

- Den forrige filmen om krigen tok for seg mest hendelser og folk i Tørdal, men denne gang er det andre plasser i Drangedal, og en god del fra Kroken, forteller Dale. Han har gjort og samlet filmopptakene gjennom en årrekke, og det er 11 personer som forteller sine historier denne gang.

- Det var jo både tørdøler og drangedøler med i kampene i Vinjesvingen. Ellers får vi høre Kjell Heldal fortelle om da både faren og resten av familien måtte rømme til Sverige, og det var virkelig en dramatisk flukt, kan Hans Fredrik bekrefte.

Fanger og voktere

Krokungene Ove Haugland og Harald Brødsjø forteller blant annet om flyslepp, og Haldis Vøllestad erindrer den gang hun ble tatt med inn i den russiske fangeleiren, som var på Bostrak, av en tysk soldat. Olaf Raundalen forteller om da tyskerne tok Lone skule, der familien Raundalen bodde ovenpå.

Videre får vi høre Elling O. Lia fortelle om da en av Lia-karene ble tatt på fersken av tyskerne og sendt til Grini fangeleir, forteller Dale videre, uten å ville røpe alle historier og folk som deltar.

- Må se og høre selv

- Folk må komme på filmframvisningen på Furuheim på Bø, søndag 12. mars, der ungdomslaget Breidablikk er arrangøren som sørger for arrangementet og kioskservering, sier Hans Fredrik Dale, der den nær to timer lange filmen deles opp i to avdelinger med ei pause imellom.

- Du kan si dette er en fortsettelse av krigsfilm nummer 1, som jeg lagde for noen år siden. Nå får vi høre andre historier og andre personer fortelle, fortsetter Dale, og blir litt ettertenksom.

På film: Hans Fredrik Dale har brukt mye tid på å dokumentere krigshendelser og fortellingene om dette i sin nye film om krigen i Drangedal «Drangedøler i krigen

- Jeg lurer på hvordan det hadde vært i Norge om vi ikke hadde hatt Milorg. og motstandsbevegelsen på banen den gang, spør Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samarbeid

Denne gang har Dale blitt sponset av Drangedal sparebank for å lage filmen, og er svært takknemlig for bidraget.

Forrige gang U.L. Breidablikk inviterte til krigsfilmkveld med Hans Fredrik Dale på Furuheim ble det solgt ut tre fulle hus, og fortsatt var det en del som ikke fikk anledning til å se den. Også denne gang må folk påmelde sin interesse, slik at det blir fordelt plass til alle.