Støtte: Foran forrige kommunestyremøte leverte ungdommene Anna K. Dalen Hahn (t.v.), Evelyn Løyte, Ingvild Endestad Eie, Jens Arne Nesland og Engla Haugland 229 underskrifter til støtte for et innbyggerforslag, som ønsket økonomisk hjelp til ungdomsklubb på Neslandsvatn stasjon, til ordfører Tor Peder Lohne. Arkivfoto.

Neslandsvatn Vel overtar ungdomsklubbansvar

Etter at Foreningen Neslandsvatn Stasjon har drevet ungdomsklubb på Neslandsvatn, stort sett for egen regning, siden september i fjor, har Neslandsvatn Vel tatt initiativ til å drifte klubben videre. Men det avhenger av støtte fra kommunen

Siden i høst har ungdom i alderen 12 til 19 år møttes hver torsdag på Neslandsvatn stasjon til en ungdomskafé, seinere en ungdomsklubb, i lokalene til Fjørtoft Kulturproduksjoner.

– Foreningen Neslandsvatn Stasjon har siden september forsøkt å få kommunen med på samarbeid om å etablere et ungdomstilbud på Neslandsvatn, fordi foreningen har ikke flere ressurser å bruke, ei heller Fjørtoft Kulturproduksjoner, som har stått som drivere av tilbudet, forteller Thea Danielsen Fjørtoft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konkurranse

Starta ungdomsklubb: Thea Fjørtoft og Gordon Miles starta opp ungdomsklubb på Neslandsvatn stasjon på privat initiativ. Nå mener Fjørtoft det er demonstrativt av kommunen å ha kommunal ungdomsklubb på Røde Kors-huset samme dag som det er ungdomsklubb på Neslandsvatn.

For 2022 ga kommunen 20 000 kroner i støtte for tiltaket, men det er behov for langt mer.

– Det virker faktisk litt demonstrativt at kommunen velger å holde ungdomsklubb åpen i Drangedal (på Røde Kors-huset, red. anm.) på den samme dagen som vi har. Ungdommen peker på at det blir en slags konkurransestemning av det, bemerker Fjørtoft.

For få uker siden overleverte en rekke ungdommer et innbyggerforslag med 229 underskrifter til støtte for å yte støtte til drift av ungdomsklubben på Neslandsvatn.

Administrasjonen jobber nå med innstillingen før kommunestyret skal behandle innbyggerforslaget i førstkommende møte, 23. mars. Fra kommunen får Drangedalsposten opplyst at søknaden fra Neslandsvatn Velforening er en egen sak, og kan ikke behandles samtidig, eller sammen med innbyggerforslaget.

Fremme beboernes trivsel

Nå har de to foreningene; velforeningen og Foreningen Neslandsvatn Stasjon, blitt enige om at initiativet til en ungdomsklubb på Neslandsvatn skal overføres til Neslandsvatn Vel, og derfor søker velforeningen nå kommunen om midler til drift av denne. I budsjettet ble det satt av 600 000 kroner, og Neslandsvatn-ungdommen ønsker sin andel av dette.

I søknaden fra velforeningen pekes det på foreningens formålsparagraf der det står at den skal «Fremme medlemmenes felles interesse (…), virke for det sosiale og fysiske miljø, og beboernes trivsel og sikkerhet».

– En ungdomsklubb vil tjene disse formål, skriver foreningens styreleder, Sigtru Nesland, i søknadsbrevet til kommunen.

Stort engasjement

– Neslandsvatn Vel har over lengre tid registret behov og viktigheten av å fremme sosiale fritidsaktiviteter til ungdommen i bygda. Oppslutningen rundt underskriftskampanjen som ble overlevert kommunen bekrefter dette behov, heter det videre i søknaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vellet støtter dette initiativet og ser allerede et stort engasjement rundt ungdomsklubben og ønsker å samarbeide med Fjørtoft Kulturproduksjoner og ta nytte av deres kompetanse og erfaring om videre utvikling av ungdomsklubben.

1/3 på Neslandsvatn

I søknaden vises det til at befolkningen i Drangedal kommune er fordelt på 1/3 i Prestestranda, 1/3 på Neslandsvatn og 1/3 i de mange små grendene. Velforeningen mener derfor at det vil være naturlig at midler til ungdomsklubb blir fordelt på de to tettstedene, Prestestranda og Neslandsvatn.

- Ungdom fra grendene blir så naturlig fordelt på klubbene som ligger geografisk tettest på, heter det i brevet til kommunen.

Velforeningen planlegger å ha ungdomskafeen åpen 40 dager i året, fra klokka 15 til 20. Med lønn for to personer, leie av lokaler, diverse forbruksmateriell og litt bevertning har velforeningen et budsjett på 422 000 kroner.

Urovekkende handlingsvilje

– Jeg er veldig glad for at Neslandsvatn Vel anerkjenner arbeidet vi har lagt ned så lang og at ungdommen er en viktig del av bygda, og glad Vellet derfor ønsker å overta eierskapet til initiativet, sier Thea Fjørtoft.

- Det er likevel urovekkende at politikere og kommunen ikke viser like stor vilje til handling når det gjelder ungdomstiltak som når det gjelder besøkssenter for skog, avslutter Fjørtoft.