Feil hus: Kari Tisjø skulle bare brenne ned det gamle uthuset, men i tillegg tok hovedhuset fra 1894 fyr, og brant helt ned.

Ryddebrann svidde av huset

Kari Tisjø på Merkebekk skulle bare brenne ned et gammelt uthus forrige lørdag formiddag. Det hele endte med at uthuset antente hovedhuset og alt brant ned til grunnen. Riksvei 38 ble også stengt for all trafikk i fire timer. Da ble Kari rikskjendis.

Det gikk ikke helt som planlagt for Kari Tisjø lørdag formiddag da hun, etter en ryddesjau med motorsaga rundt det som skal bli hennes nye hjem ved Merkebekk, tenkte at hun ville få vekk det gamle uthuset på tomta også.

Egne hender

- Jeg hadde vært i kontakt med brannvesenet tidligere og tilbudt dem både uthus og hovedhus som brannøvelseobjekt, men de hadde ikke tid før i mai - juni. Så lenge hadde ikke jeg tid til å vente, så jeg bestemte meg for å brenne ned uthuset sjøl. Om det ble noe svidd maling på hovedhuset like ved, tenkte jeg ikke betydde så mye, fordi det skulle jo rives likevel, forteller Kari Tisjø etter at brannen har slukket og hele riksmedia med aviser og radio har omtalt saken i flere dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fyr og flamme: På kort tid ble hele det store hovedhuset ved Merkebekk overtent

Skulle grille

- Jeg kjøpte boligen for åtte - ni år siden med tanke på å bosette meg her, men nå var det blitt aktuelt. Du kan si uthuset sto og råtna på rot, og jeg hadde fått rivingstillatelse på både det og hovedhuset. Lørdag var det en flott dag, helt vindstille, snø på bakken, og fortsatt var det lov å fyre bål. Derfor tente jeg på inne i vedskjulet, men det skjedde liksom ikke noe særlig.

- Jeg og ei venninne skulle kose oss med å grille pølser og passe på at uthuset brant ned. Vi hadde tent på engangsgrillen og skulle bare nyte dagen, fortsetter Kari, og må nesten le litt av historien i ettertid.

Spredte seg

- Etter en stund så fyrte jeg opp i det andre rommet i uthuset, og da skal jeg si det ble det fart i sakene! Plutselig ble det veldig varmt og det begynte å ryke noe forferdelig. Det var kanskje ikke så rart, for i uthuset var det god gjennomtrekk. Dermed antente flammene fra uthuset veggen på hovedhuset, og nå sto det også i full fyr.

- Jeg glemte å ringe brannvesenet på 110, men ringte med en tidligere kollega i Drangedal kommune, og det var han som slo alarm da han skjønte hvordan det var i ferd med å gå.

- Vi måtte redde unna bilene, og den første som kom var ambulansen i Drangedal, før brannvesenet fra Kragerø og deretter Drangedal kom til stede, i tillegg til politiet.

Tokevann: Brannvesenet kom med tre utrykkningskjøretøy og fikk tak i ekstra slukkevann fra Toke, men strevde med å få hull i isen.

Stengte riksveien

- Huff, det var ikke noe moro å stå der, men jeg måtte bare innrømme hva jeg hadde gjort, akkurat sånn det var. Brannvesenet hadde slukkevann på bilene, men strevde med å komme gjennom den tykke isen på Toke for å få tak i mer, fordi motorsagsverdet ikke var langt nok. Det lyktes imidlertid å hakke hull den siste biten, og dermed var det bare å få til en kontrollert nedbrenning.

- Politiet aksepterte at huset kunne brenne helt ned, men fordi den søndre veggen kunne rause ut på riksveien, ble trafikken der stoppet i nærmere fire timer. Brannvesenet holdt på med etterslukking til nærmere 17.30-tiden, men da var det bare pipa som sto igjen.

Riksmedia

- Har du fått mange kommentarer etterpå, på det du gjorde?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det har jo blitt mye styr med media, og selvfølgelig er det grusomt flaut. Men jeg kan da umulig være den første som har gjort dette i verden, og vært så uheldig at også hovedhuset brant. Jaja, jeg er kanskje blitt ukas riksklovn, men det får bare stå til, sier Kari Tisjø til slutt, og er straks klar for å bygge opp et nytt hus, - litt tidligere enn planlagt…