Spalten: - Man har mange navn på dem: hyttefolket, fritidsboere, turister, sommergjester, besøkende. Uansett, i Drangedal utgjør de en stor andel., skriver Tone Størseth i spalten denne uka. Størseth er prosjektleder i Driv, Drangedal i vekst. Driv er navnet på omstillingsprogrammet i Drangedal.

Fritidsbrukerne en ressurs for Drangedal

Man har mange navn på dem: hyttefolket, fritidsboere, turister, sommergjester, besøkende. Uansett, i Drangedal utgjør de en stor andel. Sammenlignet med antall fastboende (4091) er Drangedal en relativt stor hyttekommune, med 1449 fritidsboliger. De fleste er beliggende rundt Toke og i Gautefall-området.

Var så heldig å få møte noen av dem med hytte på «heia» på Gautefall skilodge forleden, i det årlige møtet mellom Gautefall velforening og Drangedal kommune. Turister og hyttefolket er viktige målgrupper for videreutvikling av Drangedal. Dette er også omtalt i handlingsplanene for Driv. De benytter seg av ulike tjenester i lokalsamfunnet, det være seg handel og opplevelsestilbud, kultur og natur. Og medvirker til utvikling av bygda og regionen omkring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hyttefolk er ikke bare forbrukere, men bidrar også til viktig vedlikehold av natur og kulturlandskap. Mange har forsøkt å verdi-vurdere hvor mye hyttebeboere betyr i inntekter, vel og merke etter at hytta og tomta er bebygget. Er hyttefolk en inntekt eller en utgiftspost i kommunene?

Telemarksforskning har gjort flere undersøkelser. I en analyse fra 2017 skilles hyttenes betydning for lokalsamfunnets inntekter totalt sett og hva det betyr for kommuneøkonomien. Forfatterne finner bl.a. at én ekstra hytte eid av person som ikke er bosatt i kommunen, i gjennomsnitt vil øke de private bruttoinntektene i kommunen med ca. 9200 kroner. Regner man om til dagens kroneverdi, utgjør det samlet for alle hytteenhetene i Drangedal nesten 16 millioner kroner. Anslag tyder på at hyttebygging gir netto gevinst for lokalsamfunnet også når kommunens totale kostnader trekkes fra.

Om tallene er av riktig størrelse eller ikke, er det likevel en kjensgjerning at fritidsbeboere og turister utgjør en viktig ressurs, og ved økt bevissthet om hverandres ønsker og behov kan man legge til rette for enda mer og bedre samarbeid. Det finnes gode eksempler på kommuner som har fått til mye spennende i så måte.

Fritidsbeboerne i Drangedal er stolte av bygda, og ønsker å framsnakke og synliggjøre alle de gode mulighetene, hørte jeg i møtet med hyttevellene. Og lokale grunneiere og fastboende ønsker å tilby gode varer og tjenester. Et godt samvirke på denne måten, vil gi bedre tilbud og tjenestetilfang for alle. Mer fleksible kontorløsninger og mer fritid gir gode muligheter for lengre opphold i fritidsboliger i årene som kommer. Derfor skal også Driv være en aktiv medvirker til å skape møteplasser for å inkludere hverandre i livet i bygda.

Tone Størseth

Prosjektleder Driv, Drangedal i vekst